info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför kommer Batman in på bygget

Övergången till ID06 2.0 är framskjuten till 21 januari 2020. Peter Kolare, vd på byggföretaget Belstroj AB, är en av dem som är kritiska: ”Det drabbar de som är seriösa”.

Nej, Bruce Wayne jobbar inte på Belstroj. Foto: Privat/Warner Bros

Den 20 juni skulle de gamla ID06-korten ha upphört att gälla. Men bolaget ID06 sköt fram datumet till 21 januari 2020. Det gynnar ohederliga företag menar Peter Kolare, vd på Belstroj AB.

– Det gör att det är fler oseriösa aktörer på marknaden under längre tid. Det är svårt att konkurrera med någon som inte sköter sig. De kan gå in och lägga anbud till en bråkdel av vårt och andra seriösa företags.

Läs också Expertens larm: "Går förbi ID06-grindarna på ljusa dagen"

Han är kritisk till att datumet för övergången skjuts fram.

– När folk inte bytt kort i den takt som behövs skjuter man fram det istället för att driva igenom det som det var tänkt. Under hela 2019 har man kunnat beställa ID06 1.0, så man har inte jobbat med någon utfasningsperiod.

För att visa på problemen med de gamla ID06-korten lät Belstroj AB beställa ett id-kort med en bild på skådespelaren Christian Bale och namnet Bruce Wayne – superhjälten Batmans riktiga namn.

– Vi beställde det för att visa hur enkelt det är. Vi har lagt upp det på Facebook och Linkedin. Idag är kortet avaktiverat.

Vad har ni fått för reaktioner på det?

– Det är mest kommentarer från folk som tycker att det är fel att det är uppskjutet, det är fler än vi som tycker att det är fel. Och det finns ju inget som säger att man inte kommer att skjuta upp det en gång till.

Men Thor Jonsson på ID06 lovar att övergången inte kommer att bli framskjuten igen. Och han menar att de som redan gått över till det nya kortet kan dra nytta av det.

– De som beställt nya kort har en fördel. Jag tror att många befintliga arbetsplatser inte kommer att vilja ta emot personer med gamla kort.

Varför har man fortfarande kunnat få ut ID06 1.0 i år? Borde ni inte ha fasat ut dem?

– Första april stängde vi av möjligheten att beställa gamla ID06-kort för företag och individer som har systemstöd. De som kan få ut 1.0-kort är företag och individer som inte har systemstöd, det handlar om 3 procent av tidigare ID06-användare.

Är det något ni gjort fel som inte fått företagen att gå över i tid?

– I och med att vi inte lyckades har vi gjort något fel, men jag tycker att vi har varit tydliga. Vi kan ju inte hålla företagen i handen, de måste göra något själva. Och det ska också sägas att i oktober tar vi bort möjligheten att beställa gamla kort, säger Thor Jonsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför kommer Batman in på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig