info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt varsel i kraft

En dag efter lockouten kom Byggnads svar: Spegelvarsel och ytterligare 100 personer i strejk.

Arbetsgivarnas lockout mot 900 vvs-montörer och plåtslagare hann knappt träda i kraft innan Byggnads spegelvarsel började gälla. Från och med i dag gäller total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom PLR-avtalens områden (kollektivavtal för byggnadsplåtslageri, ventilationsarbeten och plåtbearbetning) på de företag som berörs av lockouten.
– Eftersom Plåtslageriernas Riksförbund inte verkar vara intresserade av att träffa kollektivavtal med skäliga villkor för Byggnads medlemmar tvingas vi nu varsla om utökade stridsåtgärder för att möta arbetsgivarnas stridsåtgärder, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar på hemsidan.

Få drabbade av lockouten

I Byggnads Skåne där de flesta företag med lockoutade medlemmar finns skulle 370 personer ha stängts ute från jobbet i går. Så blev det inte. Ombudsmannen Brian Hansen berättar att lockouten bara berörde 86 medlemmar. Lockouten hamnade på företag som redan var uttagna i strejk eller som saknade anställda.
– Jag upplever att de flesta ser strejken som positiv. Killarna är väldigt intresserade av arbetstidsförkortning, säger han.
Förutom spegelvarslet utökade Byggnads sin strejk med att ta ut ytterligare 100 personer i strejk i dag. Totalt sett har Byggnads nu varslat ungefär 3 500 medlemmar i 130 olika företag.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt varsel i kraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig