info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt utbrott på storbygget – över 150 covidfall

Coronaviruset har för andra gången slagit till på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå. De senaste veckorna har antalet fall ökat dramatiskt.

150 arbetare på fabriksbygget i Skellefteå har nu insjuknade i Covid-19. På bilden hur det såg ut på arbetsplatsen i juni i år. Foto: Patrick Degerman (Arkiv)

Den huvudsakliga orsaken till det nya utbrottet är enlig region Västerbotten det stora antalet ovaccinerade på bygget. Enligt Northvolt började smittan ta fart för ett par tre veckor sedan. Sedan dess har drygt 150 personer på byggarbetsplatsen lämnat positiva provsvar.

– Vi såg en ökad smittspridning och införde då ytterligare åtgärder i form av ökad testning och starkare restriktioner. Vi arbetar nu med en nära dialog med smittskyddet i regionen, säger Anders Thor, Senior Manager på Northvolt.

Läs också Över hundra Covid-sjuka på storbygge: "Sitter 9 på 10 kvadrat"

Vid den första vågen förra året var ungefär 1 000 arbetare på plats på batterifabriksbygget. Ett hundratal blev då sjuka. Sedan dess har arbetsstyrkan fördubblats. Just nu jobbar 2 000 personer från cirka 70 länder på bygget.

Pierre Pettersson är ombudsman på Byggnads i Västerbotten. Han har än så länge fått väldigt lite information om hur läget är på byggarbetsplatsen.

– Jag vet att många av de som är sjuka är ovaccinerade och att det ofta handlar om utländska arbetare, bland annat från Asien. Samtidigt går det väldigt många rykten och just nu pratas det om att det ska införas vaccinpass på arbetsplatsen.

Men något vaccinpass kommer det inte att bli enligt Northvolt. Däremot planerar företaget att införa andra åtgärder så att fler vaccinerar sig.

– I samråd med våra underleverantörer kommer vi arbeta för att fler ska bli vaccinerade. Vi kommer bland annat erbjuda vaccinationer på plats på fabriken för att skydda mot smitta. Men de här åtgärderna ska inte ses som ett införande av ett vaccinpass, utan som en temporär insats under en begränsad tid för att minska riskerna för smittspridning, säger Anders Thor.

Läs också Expertens råd: Då ska du corona-larma på bygget

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt utbrott på storbygget – över 150 covidfall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig