info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Nytt löneavtal på Peab – arbetsmiljön i fokus

Byggnads elva regioner och Peab har tecknat ett nytt rikstäckande löneavtal. Avtalet gäller från den 1 oktober i år.

I det nya avtalet går det att tjäna pengar på att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Foto: Mostphotos

Det nya löneavtalet omfattar snickare och betongarbetare som går på Byggavtalet och som jobbar på arbetsplatser med över 900 arbetstimmar.

I den nya uppgörelsen går det som tidigare att välja på två huvudalternativ till en löneuppgörelse. En som bygger på inarbetning av tid och en på ekonomi. Den stora nyheten är att även arbete med arbetsmiljö och säkerhet kommer att påverka lönen. Arbetsmiljö och säkerhet är obligatoriska i båda alternativen.

Arbetsmiljö och säkerhet kan ge max fem kronor i timmen. Hur stort utfallet blir beror på antalet hanterade riskobservationer på en arbetsplats.

– För att nå upp till fem kronor används ett nyckeltal där varje person ska göra en riskobservation per månad. Om man är tio personer på en arbetsplats där jobbet pågår i fem månader så ska man alltså göra 50 riskobservationer, säger Parham Pour Bayramian, avtalsansvarig på Byggnads Väst.

För att en riskobservation ska räknas ska den vara inrapporterad, åtgärdad och bekräftad av platschefen.

Vad händer om det inte finns några arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen. Då blir det svårt att göra några riskobservationer?

– Jag tror att alla skulle vara glada om det inte fanns några arbetsmiljöproblem att ta tag i, men jag tror tyvärr inte att vi är riktigt där i branschen. Det finns arbetsmiljöproblem i byggbranschen och med det här avtalet kommer det förhoppningsvis bli mer fokus på arbetsmiljön.

Vilken löneform det blir, tid eller ekonomi, ska enligt avtalet bygglaget och arbetsledningen på arbetsplatsen enas om inom fem veckor efter byggstart. Bygglaget och facket ska senast en vecka innan detta få en ekonomisk kalkyl och andra underlag som behövs av Peab. Om de lokala parterna inte kan komma överens vilket alternativ de ska välja ska de samråda med den grupp som förhandlat fram det nya avtalet. Om det fortfarande är oeniga åtta veckor efter byggstart har bygglaget rätt att välja löneform.

Under det senaste decenniet har det i omgångar varit lönebråk runt om i landet mellan Byggnads och de rikstäckande byggbolagen. Flera gånger har de här konflikterna slutat med att bygglag fått gå på stupstocken under lång tid. Frågan om den risken nu är borta på Peab.

– Vi har tagit fram avtalet i samförstånd så min förhoppning är att det här kommer att fungera bra. Det är i alla fall parternas ambition och därför att jag svårt att se annat än att detta kommer att bli bra. Jag är övertygad om att överenskommelse kommer stärka den lokala fackliga verksamheten och sedan är det bra att vi ska ha provverksamhet med den nya om- och tillbyggnadslistan, säger Parham Pour Bayramian.

Avtalet gäller för projekt som startar efter den 1 oktober och på arbetsplatser som inte förhandlats före detta datum.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50