info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt budgetförslag – sänkt kostnad för a-kassan

Finansminister Magdalena Andersson har lagt fram budgetnyheter för att få i gång svensk ekonomi efter pandemin. Samtidigt har LO presenterat en rad byggsatsningar i deras förslag för en nystart av Sverige.

Finansministern Magdalena Andersson vill sänka skatten för 7,5 miljoner svenskar för att få fart på tillväxten. Samtidigt kräver LO investeringar, bland annat fler småhus och upprustning av väger, för att få fart på Sverige efter pandemin. Foto: Anders G Warne

Totalt omfattar skattesänkningarna 7,5 miljoner svenskar med tyngdpunkten på låg- och medelinkomsttagare. För en löntagare med en årsinkomst på 370 000 kronor blir skattesänkningen 1 320 kronor per år. Den lägre skatten gäller även för pensioner. Förslaget ska träda i kraft 1 januari 2022.

– Fokus nu är att ta Sverige genom pandemin och sedan jobba Sverige ut ur krisen, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

– Den totala skattereduktionen på 10,5 miljarder kronor kommer att stimulera ekonomin och skapa fler jobb.

Förutom rena lönesänkningar presenterades även budgetförslag på skattereduktioner för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Ytterligare en punkt handlade om a-kassan där regeringen förslår en skattelättnad. En skattereduktion på 25 procent av avgiften under ett år, vilket innebär en skattesänkning på cirka 400 kronor för de som är med i a-kassan. Den förändringen beräknas att träda i kraft den 1 juli 2022.

Bara en timma före finansministerns presskonferens presenterad LO sina tankar om hur Sverige ska komma i gång igen efter pandemin. LO menar att ”Krisen det senaste året har blottlagt omfattande revor i det svenska välfärdsbygget. Dessa måste lagas. Detta kräver ökade, och årligen uppräknade, ekonomiska tillskott till välfärden.”

LO vill se investeringar, ofta med anknytning till byggbranschen, för att återstarta Sverige och få i gång en högre tillväxt och lägre arbetslöshet. Är följer förslagen i korthet.

  • Bygg samman norra Europa
  • Snabba digitala kommunikationer åt alla
  • Grön omställning av näringslivet
  • Klimatsmarta småhus för arbetare
  • Rusta upp vägnätet
  • Investera i välfärden
  • konkurrera med kunskap och kompetens
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt budgetförslag – sänkt kostnad för a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig