info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v10

Nybygge sjunker allt djupare: ”Sprickor mellan golv och väggar”

Bygget av den nya läktaren på Grimsta IP blev försenat samtidigt som kostnaderna rusade. Men det var först efter invigningen som de riktigt stora problemen började. En byggmiss som får amatörkladd med lister att blekna.

Värsta snedsparken fast i byggformat. Här syns den allt större sprickan mellan bottenplattan och väggen tydligt. Foto: Cenneth Niklasson

Stockholmslagen Akropolis och BP spelar elitfotboll i Superettan respektive Norrettan. Lagens hemmaplan, Grimsta IP, har haft problem under ombyggnationer. En ny läktare skulle från början vara klar 2015. Detta till en prislapp på 47 miljoner kronor. Men bygget drog ut på tiden. Istället blev det klart för en publikfylld avspark först 2017 och då till en slutsumma av 87 miljoner kronor. Alltså nära på dubbelt upp. Men det var ändå inget mot vad som väntade.

Ganska snabbt upptäcktes flera byggfel och det största misstaget kräver nu stora kostsamma åtgärder. Något Aftonbladet berättade om igår.

Läs också Bygghjälmens historia – när läderhatten var "det senaste"

– Det stora problemet nu är att golvkonstruktionen inte riktigt bär då den inte är anpassad till markförhållandena på platsen. Det har i sin tur lett till sättningar som skapat sprickor mellan golvet och väggarna, säger Linda Laine, kommunikationschef på Stockholms stads Fastighetskontor till Byggnadsarbetaren.

Stuprören glider isär och visar hur mycket golvkonstruktionen sjunker. Att inte hela byggnaden följer med beror på att den övre delen av läktaren där väggen är monterad står stadigt då den är pålad på berget.

Problemen syns tydligt på utsidan av byggnaden där marken sjunkit undan och frigolit mot bottenplattan har frilagts. Även stuprören på byggnaden har gått isär när konstruktionen rört på sig.

Förutom sättningarna har det även varit flera andra byggmissar på läktarbygget. Enligt Aftonbladet har det varit problem med underdimensionerade vattenledningar, dörrar som inte går att stänga och rost på takytor.

– Det har varit en del andra problem också, men vi har åtgärdat mycket längs vägen. Det stora problemet nu är golvkonstruktionen. Vi håller på för fullt och gör utredningar på plats just nu, säger Linda Laine.

Frågan är då vem som ska betala kalaset? Bland annat ska bottenplattan under läktaren grävas ut och förstärkas. Däremot så verkar läktaren stå säkert då den är förankrad i pålar som vilar på berggrunden.

Esterand AB var byggentreprenör för läktarbygget. Ett hyfsat stort byggföretag som hade en omsättningen på långt över 100 miljoner kronor under 2017. Men bolaget gick i konkurs i december 2019. Då hade bolaget 16 anställda.

Istället hoppas nu beställaren Stockholms stad att de ska få ut pengar via Esterands försäkringsbolag.

– Vi driver det här som ett försäkringsärende och vi tycker att vi har ett starkt case, säger Linda Laine.

Här den nya läktaren på Grimsta IP. Förutom byggmissarna blev hela bygget nästan dubbelt så dyrt som planerat.

Oavsett vem som slutligen får betala så kommer det ta tid att få ordning på den sjunkande plattan. Därför kommer fotbollslagen,  Akropolis och Brommapojkarna, som har planen som hemmaarena under hela nästa säsong byta om och duscha i baracker som ska ställas upp vid sidan av fotbollsplan.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v10

Du läser: Nybygge sjunker allt djupare: ”Sprickor mellan golv och väggar”