info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Bygghjälmens historia – när läderhatten var "det senaste"

De första bygghjälmarna var inspirerade av hjälmarna från första världskriget. Sedan dess har det varit läder, aluminium, fiberglas och plast som skyddat huvuden genom åren. Här är bygghjälmens historia.

Bygghjälm i fiberglas. Foto: Wikimedia commons

1919
Den första bygghjälmen var inspirerad av hjälmarna från det första världskriget. Edward W. Bullard skapade en hatt i läder och kanvas som blev starten för det som är bland det viktigaste en byggnadsarbetare kan ha för att skydda sig. Nästan tio år senare utvecklade han den första upphängningen i bygghjälmen för att göra den ännu bättre.

Hjälmar av aluminium på 1940-talet.

1938–1962
Mycket hinner hända på materialsidan under åren efter den första bygghjälmen men inte lika mycket på tekniksidan. Bygghjälmen görs först i aluminium, sedan i fiberglas och på 50-talet i termoplast för att göra den billigare. 1962 kommer hjälmtillverkarna MSA ut med den nya designen V-Gard som är den form som vi fortfarande använder i dag.

Hjälmar av läder, aluminium och termoplast. Längst till höger är designen V-Gard som kom 1962 och som är den form som fortfarande används i dag.

1980–1990
Nästa stora förändring inom tekniken kommer på 80-talet när upphängningen utvecklas för att hjälmen ska sitta fast bättre på huvudet genom ett halkskydd och med en ratt för att justera storleken. På 90-talet kommer ventilationssystemet till bygghjälmen och därefter har andra delar tillkommit som hakremmen och hörselskyddsfästen.

2019
Nu. Mips-systemet letar sig in i bygghjälmen, det skyddar hjärnan från rotationen som kan uppstå när huvudet utsätts för slag från sidan. Tidigare har hjälmar bara skyddat om man ramlat rakt mot en yta eller om något fallit rakt ner på huvudet. Men tack vare Mips samarbete med det svenska företaget Guardio kan bygghjälmen skydda från alla håll. När det kommer till materialet är de flesta hjälmarna i dag gjorda av någon typ av termoplast eller den lätta och billiga ABS-plasten.

Annons

Du läser: Bygghjälmens historia – när läderhatten var "det senaste"