info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Här får bygglaget testa yoga: "Jag var skeptisk – ett jippo"

En ny kampanj tipsar om nyttiga rörelser för byggjobbare. "Jag tänkte att yoga är ett jippo", säger maskinförar-vd:n som prövat övningarna för första gången.

Klaus ”Klarre” Ahlin Wester, vd på Westers Group var skeptisk innan yogapasset. Foto: Westers Group/Volkswagen Sverige

Har du svingat hammaren idag? Kanske till och med gått all in med slagborren?

Nej, det handlar inte om att jobba, utan om klassiska yogaövningar som har fått nya namn. Byggyoga är en del av en pr-kampanj.

Läs också JM:s gympa botade nackspärr

– Vi vill gå i bräschen mot hållbarhet och tänker också i ett större perspektiv. För vår målgrupp, byggnadsarbetare och andra, handlar det också om att ta hand om sig själv, säger Alexander Dahlin, pressansvarig på Volkswagen Transportbilar som står bakom initiativet.

Alexander Dahlin, Volkswagen Transportbilar.

Övningarna som kampanjen tipsar om heter Hammaren, Vinkelslipen, Tumstocken, Slagborren, Vinkelhaken, Fogsvansen och Multiverktyget. Byggnadsarbetare har stått modell och utfört övningarna, som sedan filmats.

Varför vänder ni er till byggbranschen med kampanjen?

– Det är jobb som kan slita på kroppen och där man har hjälp av den här typen av övningar. Vi gillar också kontrasten mellan yoga och den traditionella manliga könsrollen, det blev en skön mix. Branschen vill också ändra den stereotypa bilden av byggnadsarbetare, säger Alexander Dahlin.

Anläggningsfirman Westers Groups anställda fick testa på ett yogapass.

– Jag var skeptisk och tänkte att yoga är ett jippo, men det var jättekul att testa sina gränser, säger ”Klarre” – Klaus Ahlin Wester, vd och lastmaskinförare på Westers Group.

Var det någon övning som stack ut?

– Den stora hammaren, eller vad de kallar den. Det drog i hela kroppen, med huvudet åt ena hållet och armarna åt andra. Instruktören sa ”ta i lite till”, men kroppen bara ”nu är det stopp, jag når inte längre”, säger Klarre Wester.

Varför ville ni vara med?

– Jag gillar utmaningar som sticker ut. Alla har bilden av att byggnadsarbetare är 50-åriga gubbar som går runt och röker. Det här är bra för kroppen och stressnivåerna gick verkligen ner. Nu ska vi bygga ett gym på kontoret.

En annan del av kampanjen är en mobil yogastudio. En yogainstruktör skulle åka ut i en bil och hålla pass på olika företag. Kampanjen föll dock inte ut som väntat, ingen har ännu bokat ett besök.

– Bil och instruktör finns till förfogande, men vi planerar inte använda dem på vinterhalvåret, säger Alexander Dahlin. Vi hoppas kunna återkomma nästa sommar med byggyoga på olika event, som på byggmässor, om det drar igång igen, säger

Övningarna är framtagna tillsammans med yogainstruktörerna Magnus Fridh och Michael Björk.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Slagborren – för den som lyfter mycket

”Stå på alla fyra på golvet. Händerna är placerad rakt under axlarna och knäna rakt under höften. Svanka så mycket du kan och runda sen ryggen så mycket du kan. Stanna mitt emellan dessa, det är din neutrala bäcken- och ryggposition. Stanna här i tre sekunder. Repetera övningar tio gånger och gör den så ofta du kan under en dag.” (Ur kampanjen)

Kristian Borg, reporter
Annons

Du läser: Här får bygglaget testa yoga: "Jag var skeptisk – ett jippo"