info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny förarstol räddar liv

Förra året dog en 24-årig maskinförare i en klämolycka med sin hjullastare. Olyckan kunde ha undvikits med enkel teknik.

Den 6 augusti förra året omkom en 24-årig maskinförare när han skulle tanka sin hjullastare.
Olyckan inträffade vid byggandet av nya E 4 an söder om Sundsvall. Föraren befann sig mellan maskinen och farmartanken och kom i kläm när maskinen började rulla. Handbromsen var inte åtdragen.
En liknande olycka inträffade i Eskilstuna före ett par år sedan.

Larm i alla maskiner

Den omkomne var hemmahörande i Hedemora och var anställd av Nordschakt AB. Företaget har nu installerat larm i alla maskiner som varnar om handbromsen inte åtdragen när motorn är i gång. Det kan göras med en enkel datainställning.
– Jag hade en mindre maskin som jag körde och då började ett larm att surra när man lyfte sig från stolen om handbromsen inte var åtdragen, säger Fredrik Andersson, ägare till Nordschakt AB som har 21 anställda.

Enkel datainställning

Det går att installera larm i alla entreprenadmaskiner. På hjullastare, till exempel Volvo L180, behöver bara en enkel datainställning göras. På mindre fordon, t ex hjullastaren Cat 972 H, måste även förarstolen bytas. En tryckdyna monteras i stolen. Totalkostnaden blir då högst 10 000 kr.
Idag finns inte någon EU-standard som kräver att mindre entreprenadmaskiner ska ha larm. Arbetsmiljöverkat har skrivit till EU och krävt att standarden för entreprenadmaskiner ska ändras, vilket kan dröja flera år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny förarstol räddar liv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig