info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny fond ska garantera lönen

Den som inte får lön ska kunna söka ersättning från en fond, finansierad av Sveriges Byggindustrier. Därmed är den strejk som skulle bryta ut i morgon avvärjd.

– Vi har fått in ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet och det är inget solidaransvar, men det är en svensk modell. Vi är mycket nöjda, vi har fått de regleringar vi behöver, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till Byggnadsarbetaren.

Sveriges Byggindustrier beskriver överenskommelsen som en kompromiss och betonar just att det inte är något solidariskt betalningsansvar som införts. Ingen enskild huvudentreprenör blir skyldig att betala sin underentreprenörs kostnader, vilket varit viktigt för Sveriges Byggindustrier.

Det man kommit överens om är, enligt Sveriges Byggindustrier, att man ska införa en fond som finansieras av arbetsgivarna. Den som inte fått lön ska kunna söka ersättning därifrån när alla andra vägar har prövats. Detta ska garantera att alla arbetare som jobbar för BI-företag eller företag som dessa anlitat får minst avtalets lägstalön. Enligt Torbjörn Hagelin innebär detta 144:50 kronor.

– Men om det är någon som arbetar på en arbetsplats med lön på 200 kronor och det går att fastställa den nivån är det den som gäller, säger Torbjörn Hagelin.

Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson säger i organisationens pressmeddelande att det är glädjande att man kommit fram till en lösning.

– Konflikten har aldrig handlat om att företagen inte velat ta ansvar, det gör vi redan i dag. Det viktiga är att enskilda företag inte kan ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags åtaganden. Med dagens lösning undviker vi detta, säger han.

Jenny Berggren
Cenneth Niklasson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny fond ska garantera lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig