info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny byggrusch i Dalafjällen: ”Svårt få tag på lokala byggföretag”

Sommarhalvåret kommer bli hektiskt på Idre Himmelfjäll. Hundratals byggjobbare kommer vara på plats och bygga inför nästa skidsäsong.

Hundratals nya byggjobb fram till nästa skidsäsong. Det räknar man med på Idre Himmelfjäll. Foto: Ulf Palm

Idre Himmelfjäll är en ny skidanläggning som öppnade upp vid julen 2019. Och redan nu är det dags för en rejäl utbyggnad. Det ska byggas bostäder och stugor med plats för 1 300 bäddar, en stor byggnad på 890 kvm där det bland annat ska finnas en restaurang, reception och kiosk. Förutom byggjobb skapas det även många, rena, anläggningsjobb då det ska byggas fler parkeringsplatser och fyra nya nedfarter.

Totalt kommer det här, enligt Idre Himmelfjäll, ge hundratals nya arbetstillfällen för byggnadsarbetare.

– Vi har sålt väldigt många tomter till privatpersoner som kommer bygga egna hus och till byggföretag och byggherrar som kommer bygga stugor, mindre hus men även flerbostadshus. Bland annat i form av bostadsrätter, en boendeform som vi sett ett stort intresse för under vintern, säger Torbjörn Wallin, vd på Idre Himmelfjäll.

Idre Himmelfjäll bygger en del i egen regi. Bland annat den större byggnaden med en restaurangdel. Det bygget är redan i gång och ska vara klart till slutet av november.

Kommer alla stugor och hus stå klara till nästa skidsäsong?

– Det är svårt att säga när det byggs så mycket. Jag vet att det är svårt att få tag på lokala byggföretag och därför kommer kanske en del flytta fram sina byggen. Alla säger att de ska vara klara till nästa jul men jag gissar att det dröjer till sportlovet.

Det har genom åren varit en hel del problem i fjällvärlden med oseriösa byggbolag. Bland annat har Arbetsmiljöverket vid flera gånger slagit ner på dålig arbetsmiljö. Det har även förekommit att byggnadsarbetare blivit lurade på lönen.

Hur arbetar ni för att undvika de här problemen?

– De där problemen finns inte alls på de byggen som vi driver själva. Vi har bara upphandlingar med folk vi känner sedan årtionden och de håller de avtal som finns i Sverige. Sedan vet jag inte hur det ser ut bland privatpersoner och exploatörer som köpt tomter, där är vi inte en part. Vi har sålt tomten och har ingen kontroll över de arbetsplatserna, säger Torbjörn Wallin.

Tror du att det kan bli problem?

– Min bild är att en klar majoritet försöker få tag på byggare och entreprenörer från Mora och uppåt mot Idre. De vill inte ha långa transportkostnader. Och jag har ingen bild av att det varit många utländska byggnadsarbetare med sämre förmåner på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny byggrusch i Dalafjällen: ”Svårt få tag på lokala byggföretag”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig