info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu överklagas domen i dödsolyckan

Åklagaren överklagar dödsolyckan i Hedemora som tog anläggningsarbetaren Thomas Ekensteins liv.

Thomas Ekenstein avled när schaktmassorna rasade över honom. Foto: Privat

I måndags friade Falu tingsrätt den åtalade vd:n för Grytnäs Gräv som stod åtalad för grovt arbetsmiljöbrott. Anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein avled den 19 februari 2018 efter att ha fått rasmassor över sig på ett grävjobb i Hedemora.

Nu överklagar åklagaren domen till hovrätten. ”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning.
[Vd:n] har varit oaktsam på ett sätt som medfört att arbetstagarna inte använt skyddsutrustning som kunnat förhindra olyckan. Oaktsamheten är av sådant slag att brottet skall anses som grovt. På grund av begånget brott skall Aktiebolaget Grytnäs Gräv åläggas företagsbot”, skriver Helena Eckerrot Flodin i överklagan.

Läs också Domen efter rasolyckan: VD frikänns

I övrigt vill hon inte kommentera. ”Jag kommer inte att kommentera överklagandet utöver vad som sägs där”, skriver Helena Eckerrot Flodin via mejl till Byggnadsarbetaren.

Helena Eckerrot Flodin hävdar att säkerhetsanvisningarna i arbetsmiljöplanen inte följdes och att inga åtgärder hade vidtagits av Grytnäs Gräv för att förebygga rasrisken i schaktet. Vd:n hade enligt åklagaren av ”oaktsamhet underlåtit att kontrollera att de riskreducerande åtgärder som anvisats i upprättad och övertagen arbetsmiljöplan vidtagits. Han har vidare underlåtit att tillse att arbetstagarna erhållit de kunskaper och instruktioner som krävts för arbetets säkra utförande.” Vd:n ska heller inte ha sett till att en person med kunskap om geotekniska förhållanden varit utsedd att leda arbetet på platsen.

I tingsrätten var rådmannen och en av nämndemännen skiljaktiga och ville fälla vd:n och företaget.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu överklagas domen i dödsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig