info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu kämpar Patrik för VM-guld i VVS

Nu avgörs vem som är världens skickligaste rörmokare, murare, plattsättare och träarbetare. Yrkes-vm har dragit i gång i Brasilien, med svenska tävlande i alla dessa byggyrken.

– Alla rörmokare säger att de är världsbäst, att de är världsmästare. Om jag vinner, då är jag det på riktigt. Det vore hur grymt som helst, sa 22-årige Patrik Eriksson då Byggnadsarbetarens Nina Christensen träffade honom under förberedelserna för tävlingen.
Just nu är han en av runt 1 2000 18-22-åringar som slåss om vm-titlar i ett 40-tal yrken. Tävlingsmomenten drog igång i går i São Paulo i Brasilien. Under fyra dagar utför de tävlande arbetsuppgifter under hård tidspress. Detta är en av världens största tävlingar, näst efter OS, fotbolls-vm och friidrotts-vm.

Vill höja yrkesstoltheten

Patrik Eriksson tävlar alltså för Sverige i VVS-yrket. I somras berättade han för Byggnadsarbetaren att han fått tävlingsuppgifter att öva på, men att närmare en tredjedel av uppgifterna ändras i själva tävlingen för att pröva förmågan till problemlösning och ritläsning.
– Det känns otroligt stort och jättekul att få chansen att ställa upp och representera Sverige. Jag hoppas att det bidrar till att höja yrkesstoltheten för vårt yrke, sa han.

Fler byggyrken i VM

I Sveriges yrkeslandslag finns tävlande inom 27 yrken. Utöver Patrik Eriksson tävlar ytterligare tre ungdomar i byggyrken; plattsättaren Oskar Johansson, träarbetaren Kasper Svensson och muraren Daniel Carlberg.
– Jag har ett bra lugn och kan var fokuserad, trots att jag har mycket folk omkring mig, sa Daniel Carlberg när Byggnadsarbetaren frågade efter hans styrkor tidigare i år.
Han trodde däremot att hans noggrannhet kan vara en nackdel i tävlandet, han konstaterade att man kan tappa tid om man är för noga med sådant som man inte behöver vara noggrann med.
Yrkes-vm avslutas på söndag.

Läs mer:
Hela Byggnadsarbetarens reportage om de tävlande.

Följ yrkeslandslaget under tävlingsdagarna:
Facebook
Instagram
Twitter

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu kämpar Patrik för VM-guld i VVS

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig