info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu drar han till Danmark istället - "Lönen är mycket saftigare"

Byggnadsarbetaren skrev nyligen om att Byggnads vill locka svenska hantverkare till jobb i Danmark. I fredags hölls ett infomöte ihop med flera andra organisationer. Det tycks ha gett resultat direkt.

Sebastian Orre tycker att jobbet i Danmark ska bli spännande - och avsevärt bättre betalt. Foto: Privat

Byggnads Skånes omtalade infomöte drog ingen jättepublik. Runt 40 personer kom till Scandic Segevång i Malmö för att höra på upplysningar och tips om byggjobb i Danmark. Men intresset var seriöst.

Trots att den svenska byggmarknaden skriker efter folk var flera av besökarna fast beslutna om att leta anställning söder om sundet. En av dem är Sebastian Orre som går de sista timmarna av sin lärlingsperiod som snickare.

– Det hela låter så spännande! Det var min kollega som tog med mig. Han jobbade där i tio år, sedan kom han tillbaka till Sverige. Men nu är han taggad igen! Vi blir uppsagda från vårt företag sista december, chefen går i pension och säljer företaget. Så vi pratar mycket om det här.

Det största kommande bygget i Danmark är Femern Link, ett tioårigt jätteprojekt där man bygger en bil- och järnvägstunnel som ska förbinda den danska ön Lolland med det tyska fastlandet. Det första som ska byggas där är det som beskrivs som en ”stad” med bostäder och affärer för de 3 000 byggnadsarbetare som ska jobba med projektet.

Mötet som skulle locka svenska byggjobbare i Danmark hölls förra veckan.                        Foto: Byggnads Skåne 

Utöver nästan garanterad anställning lockar Danmark med andra arbetsförutsättningar än Sverige. Jobbsökandet är mindre strukturerat, det är vanligt att man bara går in på en byggarbetsplats och söker jobbet direkt hos förmannen, vilket passar vissa väl. Ersättningen är också avsevärt högre än här.

– Det är nåt nytt och lönen är mycket saftigare än i Sverige. När jag är fullt utbildad så får jag kanske 34 000 här. I Danmark är minimilönen 190 danska kr, motsvarande 250 svenska. Det är klart mer än jag tjänar idag.

Ovanpå minimilönen tillämpar danskarna ett system med olika lönetillägg samt individuell förhandling.

– Man förhandlar fram ytterligare betalning utifrån varje projekt. Det hänger på hur snabbt man kan avsluta ett arbeta. Man lyfter upp folk, ger en extra push, det blir lite som en kul utmaning att sätta igång ett projekt.

Hur tänkte du göra med bostad i Danmark?

– Har inte kommit så långt än. Jag bor i Malmö. Skulle jag inte hitta nånting i Köpenhamn kan jag pendla, det blir egentligen ingen större skillnad. Sen är det väldigt spännande att de bygger bostäder åt de anställda på de stora byggena.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu drar han till Danmark istället - "Lönen är mycket saftigare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig