info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Norrbotten klarar sig bäst

Norrbotten klarar sig bäst. I norr tuffar byggföretagen på och byggkonjunkturen är fortfarande het, samtidigt som företag i södra Sverige varslar om uppsägning.

Enligt preliminära siffror från Byggnads regioner, är Norrbotten den del av Sverige som klarar sig bäst när det gäller antalet varsel och uppsägningar.

Hittills under hösten har Byggnads region Norrbotten fått rapport om sammanlagt 62 varsel från fackliga förtroendemän i företagen, vilket är en låg siffra. I Småland-Blekinge är den siffran 770. I region Mälardalen är den 202, och i Örebro-Värmland 207. Enligt de senaste rapporterna från MB-ledamöter i Byggnads region Mellannorrland, är totalt 150 varslade där.

I Skåne har inte de senaste siffrorna från MB-ledamöterna samlats in ännu. Men sedan tidigare vet vi, att cirka 400 byggnadsarbetare i den delen av Sverige varslats om uppsägning sedan i somras.

Till viss del kan siffrorna förklaras av att många byggnadsarbetare från andra delar av Sverige, arbetat i Norrbotten men att en del nu åker tillbaka och registreras som arbetslösa där de är skrivna.

– Men i Norrbotten har vi haft en överhettad marknad länge. Och flera projekt fortsätter över vintern och nya sparkar igång i vår, säger Byggnads ombudsman Bengt-Erik Rolfs, i Kalix.

Han berättar att nya gruvan i Pajala fortfarande behöver byggarbetskraft och att man i Svappavaara håller på och startar upp en gruva vilket ger arbetstillfällen under vintern. I Luleå ska ett nytt patienthotell byggas vid sjukhuset. Och sedan drar hela stadsomvandlingen i Kiruna igång på allvar i vår, vilket ger många arbetstillfällen.

– Sen är det en hel del lägenhetsbyggnationer i hela regionen just nu. I Luleå och Gällivare, i Malmberget, i Pajala och till och med i lilla Kalix har man fattat beslut om nya lägenheter. Bostadsbyggandet har kommit igång från att ha varit noll, säger Bengt-Erik Rolfs i Kalix.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Norrbotten klarar sig bäst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig