info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC backar om slukhål: Vårt fel

En bostadsförening och byggbolaget NCC har tvistat om orsaken till ett slukhål på en tomt i Åre. Byggfusk menade föreningen – vi följer avtal menade NCC. Nu backar storbolaget.

Det var i maj 2022 som muren började rasa och ett slukhål bildades. Nu har NCC tagit på sig ansvaret för att bygget gick fel. Foto: Privat / NCC press

Det är Jämtlands tidning som skriver om att NCC skickat ett brev till bostadsrättsföreningen där de tar på sig skulden.

– Nu har NCC erkänt ansvar för det hela. Nu kan vi sätta i gång ett samarbetsforum för att få koll vad de måste göra och vad vi ska göra. Så det rör sig i rätt riktning, säger Anders Blomqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen till tidningen.

Anders Blomqvist, ordföranden för bostadsrättsföreningen .

Det var i maj förra året som det plötsligt uppstod ett slukhål på tomten. Något som Byggnadsarbetaren skrivit om tidigare. Slukhålet bildades efter att en flera meter hög stödmur börjat ge vika. Det ledde till att jordmassor började spolas från en tomt till tomten nedanför. Det är där, på den nedre tomten, som den aktuella bostadsrättsföreningen har sina lägenheter.

– Det går att se genom hålet rätt ner till oss. Jag tror inte att muren är byggd efter de specifikationer som var sagda från början. Jag tror de gjort ett fuskjobb för att spara pengar, sa Anders Blomqvist, till Byggnadsarbetaren då.

Själva muren är byggd av betongblock som fasats ihop med sprutbetong. Arbetet med muren har inte utförts av NCC utan av en lokal underentreprenör, men det var NCC som var huvudentreprenör för bygget.

Muren byggdes för cirka sju år sedan. Garantitiden hade gått ut när muren började rasa samman, men samtidigt finns det en ansvarstid som gäller i tio år.

Då är det vårt ansvar att se till att muren blir åtgärdad

Bostadsrättsföreningen skickade en reklamation till NCC, en klagan som storföretaget då bestred. Det som hänt nu är att föreningen granskat bygget mer ingående.

– Föreningen har nu gjort en undersökning för att titta på bygget och då har man konstaterat att muren inte är korrekt byggd. Och då är det vårt ansvar att se till att muren blir åtgärdad, säger Amelie Winberg är presschef på NCC och fortsätter:

– Vi har sagt hela tiden att går det att visa att vi gjort fel så ska vi ta vårt ansvar och åtgärda muren.

För föreningen är det en lättnad att NCC nu medgivit att muren är felbyggd.

– Det känns som att vi har passerat första steget, nu kan vi gå över till planering av reparation. Vi har ju fortfarande en mur som är i spillror, vi är bara pappersmässigt ett steg i rätt riktning nu. Det är en bra bit kvar, säger Anders Blomqvist, till Jämtlands tidning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC backar om slukhål: Vårt fel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig