info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"När jag jobbar mår jag bra"

Det är skriande brist på maskinförare. Samtidigt har mängder av syrier flytt till Sverige och behöver ett arbete. Haisam Alhlou visar att lösningen finns nära till hands. Han är nyutbildad maskinförare och har redan fått jobb.

Inne i verkstaden på Klippans maskintjänst plockar Haisam Alhlou fram vinkelslip och borr till anläggningsarbetaren Hampus Johansson.
– Haisam har koll på var de finns. Han är en väldigt skicklig kille, duktig på att skruva, säger Hampus Johansson.

Lång erfarenhet som maskinförare

Hampus och Haisam är arbetskamrater på Klippans maskintjänst, men har olika uppgifter. Hampus Johansson arbetar som anläggningsarbetare. Haisam arbetar i verkstaden, men sköter också grusterminalen på gården och kör grävmaskin, lastar och lossar grus. Inne i verkstaden går större delen av hans arbetstid åt till att reparera och serva de 20 stora maskiner som finns på företaget.
– Här ska jag smörja och byta oljefilter, förklarar Haisam och lyfter upp motorhuven på den stora, svarta hjullastaren som står inne i verkstaden.
Haisam Alhlov har lång erfarenhet att arbeta som maskinförare och mekaniker. Redan som 19-åring började han arbeta som maskinförare i sin brors företag i Damaskus i Syrien.

Kriget trappades upp

Under flera år arbetade han som mekaniker på det amerikanska världsföretaget Caterpillar. 2011 bröt inbördeskriget ut i Syrien. Kriget trappades upp och konflikten spred sig. Många syrier flydde och Haisam, som 2014 arbetade i Saudiarabien, kunde inte återvända.
– Det var för mycket problem. Det var inte bra, säger han.
Han flydde till Sverige och hamnade i Borås, där han bodde i elva månader. I december 2015 kom resten av familjen, hustrun Razan, sonen Mohamad Yasin och dottern Farah till Sverige. Hela familjen bor nu i Helsingborg.
– Sverige är ett bra land när du vill utbilda dig och jobba.

Har hunnit starta två företag

Haisam har lätt för att skratta och rör sig snabbt fram och tillbaka i verkstaden. Sedan han kom till Sverige för tre år sedan har han arbetat som bilmekaniker och också hunnit att starta två företag. Det ena var en köttaffär i Helsingborg och det andra var ett företag som var både bilverkstad och biluthyrning. Men företagen gick inte så bra och på arbetsförmedlingen fick Haisam tips om en maskinförarutbildning i Höör. Det gnistrar till i ögonen när han pratar om utbildningen.
– Det var jättebra. Jag lärde känna nya människor, studerade svenska och jag lärde mig ett yrkesspråk. Det var bra att lära känna ett nytt yrke, även om jag kunde köra maskin. Lärarna hjälpte mig mycket, säger han och tar en tugga av smörgåsen.

Försöker att blanda eleverna

Haisam var en av de 29 personer som i höstas valdes ut att gå ut maskinförarutbildningen för nyanlända på Yrkesakademin i Höör. På utbildningen lär sig eleverna svenska, maskinteori, övningskörning och yrkespraktik. Haisam, som tidigare hade testkört maskiner, fick nu lära sig att köra maskiner i produktionen. I Höör är svenskundervisningen hela tiden integrerad i utbildningen. Skolan försöker också att blanda eleverna, så att svenska och nyanlända elever arbetar tillsammans med olika körövningar. Lärarna på skolan ställer också upp om de nyanlända behöver hjälp med olika praktiska saker.
–  Vi har hjälpt till med kontakter med försäkringskassan och att boka tid på bilprovningen, förklarar Kristian Seger, verksamhetsledare på Yrkesakademin.

”Jag såg snabbt vad han kunde”

I april i år började Haisam sin praktik på Klippans maskintjänst. Haisam gjorde bra ifrån sig och ägaren Torbjörn Persson erbjöd honom en provanställning som med stor sannolik kommer att övergå i en fast anställning efter sex månader.
– Jag såg snabbt vad han kunde, eftersom jag själv är mekaniker i grunden. Jag fastnade också för att han kunde göra sig förstådd. Och om det inte går med svenskan så tar vi till engelskan, förklarar Torbjörn Persson.
Haisam har valt rätt yrke för att snabbt komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det är stor brist på nästan alla yrken inom bygg och bristen är stor på maskinförare. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” hamnar anläggningsmaskinförare på tio-i-topp-listan över byggyrken som det är brist på. Enligt Arbetsförmedlingen är bristen stor på maskinförare i 15 län. I fem län är det viss brist och i bara ett län råder det balans mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft.

Haisam och hans fru Razan Alhlou i Damaskus, i Syrien. Till höger: Barnen Farah och Mohamad Yasin. Barnen trivs i Sverige och har fått svenska kompisar. Foto: Privat

”När jag jobbar mår jag bra”

– Om man är lämplig för yrket och har klarat utbildningen så har man jättestora chanser att
få jobb som maskinförare. Är man sedan beredd att flytta är möjligheterna ännu större, säger Lars Roth, behovssamordnare av utbildningar på Arbetsförmedlingen.
För Haisam betyder det oerhört mycket att få ett jobb. Att varje morgon sätta sig i bilen och köra de tre milen från hemmet i Helsingborg till arbetet i Klippan.
– När jag jobbar mår jag bra, när jag inte jobbar är det mycket problem. Nu när jag har hittat ett jobb så börjar livet, förklarar han.

”Jag vill bo här nu”

Haisam och hans familj har börjat att vänja sig vid det nya livet i Sverige, att det finns årstider och att det kommer snö på vintern. Flera av hans släktingar har också kommit till Sverige, även hans mamma. Hans fru Razan läser svenska på SFI, sjuårige sonen Mohamad Yasin går i skolan och fyraåriga dottern Farah går på förskola.
– Min fru tycker om barn och vill utbilda sig till dagislärare.
Haisam vet inte vad som händer i framtiden. Kanske kommer han om några år att starta ett eget maskinföretag eller en verkstad i Sverige. Han tror att det blir svårt att återvända till Syrien.
– Det är mycket problem där. Jag vill bo här nu. Mina barn lär sig svenska och har svenska kompisar. Jag vill att mina barn ska studera i Sverige.

Fakta

Så blir du maskinförare – om du är arbetslös och nyanländ:

  • Det är stor brist på maskinförare i flera län i Sverige. Om du är arbetslös och bedöms vara i behov av en utbildning, kan du få en arbetsmarknadsutbildning för att utbilda dig till anläggningsmaskinförare.
  • Arbetsförmedlingen ansvar för utbildningen i samarbete med Yrkesakademin som är utbildningsanordnare. Utbildningen finns på 14 orter i Sverige och tar cirka 5 månader (22 veckor).
  • Om du är utrikesfödd och behöver studera svenska kan utbildningstiden bli längre, upp till 48 veckor. På utbildningen kan du läsa svenska med inriktning mot yrkesspråket.
  • Nyanlända söker på sammavillkor som andra sökande. De som anses lämpliga och kan tillgodogöra sig utbildningen får en utbildningsplats. Du bör ha studerat SFI (Svenska för invandrare) till nivå C1. Att ha körkort, klass B eller intyg om påbörjad körkortsutbildning är också ett krav.
  • Den som har gått utbildningen får ett utbildningsbevis, vilket motsvarar 400–500 timmar. Sedan krävs 3 800 timmar för att få ett yrkesbevis.
Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "När jag jobbar mår jag bra"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig