info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Muträttegången fortsätter i dag

I dag fortsätter muträttegången i Falu tingsrätt. I fredags nekade alla åtalade till brott. Tydligt blev också att det kommer bli diskussion om var i Peab ansvaret för det inträffade ligger.

Klockan nio i fredags morse slogs dörren till rättssal fyra i Falu tingsrätt upp. Sex åtalade tog plats bredvid varsin försvarare i salen.
Då de misstänkta brotten begicks arbetade fyra av de åtalade på Falu kommun och två på Peab.

Förnekar brott

Samtliga nekar till brott. Anklagelserna handlar om att kommuntjänstemän har bjudits på mat, alkohol och nöjen vid sju tillfällen mellan 2009 och 2011. Peab har fått ta notan.
De som är åtalade i egenskap av Peabanställda hävdar att det inte rörde sig om otillbörliga belöningar då de betalade för kommuntjänstemännen.

Ingen protesterade

Dessutom menar de båda männen att ansvaret inte vilar på dem, även om rätten anser att brott begåtts. De hävdar att deras överordnade har tagit initiativ till inköp samt attesterat kvittona, att det aldrig förekommit någon diskussion om att detta skulle varit olämpligt.
– Det har inte diskuterats över huvud taget, säger en av männen gällande vad som är okej vid representation.
Åklagaren Thomas Forsberg ställde upprepade frågor om ifall männen inte själva funderat över det lämpliga i sitt agerande. Han fick bland annat till svar att de bara löd arbetsorder.

Peab berörs av fler härvor

I dag fortsätter rättegången. Byggnadsarbetaren är inte på plats men fortsätter naturligtvis att följa fallet framöver.
Dessutom publicerar vi i dag en större granskning gällande Peabs inblandning i korruptionsfall.
Ett åtal väcktes innan jul mot en tidigare anställd i Göteborg. I detta nu pågår förundersökningar mot tidigare anställda i Norrbotten och Stockholmsområdet. Dessutom har företagets grundare och delägare Erik Paulsson varit åtalad i den uppmärksammade härvan runt Friends Arena i Solna. Han friades dock av hovrätten i höstas.
Läs mer om de här fallen i separat artikel i dag.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Muträttegången fortsätter i dag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig