info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mögelhaveri efter bara 12 år – misstänker blöt isolering: "Var lite av försökskaniner"

Omfattande fuktskador med mögel. Orsaken kan vara byggfusk. ”Vi tror att de använt blöt isolering när de byggde”, säger Tommy Stridsman, fastighetschef för Kirunabostäder.

Blöt isolering när de byggde
Efter omfattande fukt- och mögelskador ska träfasaden på Nya Raketskolan i Kruna bytas ut. Foto: Pressbild Kiruna kommun/Jörgen Medman

De äldsta delarna av Raketskolan i Kiruna byggdes i mitten av 1970-talet. Den har sedan byggts ut och renoverats i omgångar. Under 2012 tillkom en större byggnad – Nya Raketskolan. Ett betonghus med utanpåliggande fasad i trä. NCC var huvudentreprenör på projektet.

Tommy Stridsman är fastighetschef för Kirunabostäder.

”Blöt isolering när de byggde”

– Fuktproblemet nu gäller Nya Raketskolan. Utan att ha facit så tror vi att blöt isolering har använts när det byggde. Sedan har de haft plast på det och då torkar det aldrig. Det har även läckt in vatten via fönster och smygar.

Bara 8 av 165 är egna på NCC-bygget

Även ventilationen har fungerat dåligt och inte orkat pumpa ut frisk luft.

Tommy Stridsman, fastighetschef Kirunabostäder.

– Den mekaniska ventilationen som monterades var inte så jättebeprövad på den tiden. Vi var nog lite av försökskaniner. Nu fungerar den hjälpligt då vi lappat och lagat lite de senaste veckorna, men vi måste byta ut även den för att få till fräsch luft, säger Tommy Stridsman.

Mögel och svamp

Under det senaste året har fuktproblemen kartlagts. Provtagningar från väggar, smygar och golv visar att det finns fukt och mögel på många ställen. När det gäller golven är problemet att när man lyfter på mattan så är limmet fortfarande fuktigt.

– Det vi hittat är mögel- och svampangrepp, säger Tommy Stridsman.

Under utredningen har han sett bilder från själva bygget som visar på skador redan vid byggtiden. Tommy Stridsman säger att han inte vet exakt hur gamla bilderna är men att de visar ”isolering som hänger löst, trasiga fönster och att reglarna är svarta, att de ser angripna ut”.

Många har fått besvär

Den dåliga inomhusluften har gett flera lärare och elever problem med hälsan. I en undersökning bland de anställda uppgav 23 procent att de fått besvär. Därför håller de 100 lärarna och 700 eleverna nu på att flyttas till andra lokaler under tiden bristerna på Nya Raketskolan åtgärdas.

Det blir skattebetalarna som åker på

Om ett par veckor börjar arbetet. Det första steget blir att riva bort all fasadpanel, isolering och reglar så att det blir rent ända in till betongen. Sedan ska träfasaden byggas upp igen.

– Efter det kommer vi börja jobba invändigt med att riva ut 5 000 kvadratmeter mattor och sedan ska ventilationen bytas ut. Arbetet kommer pågå året ut och kanske några månader in på nästa år, säger Tommy Stridsman.

Relativt nybyggt och fuktproblem. Vem betalar ombyggnaden?

– Det blir skattebetalarna som åker på.

Är det inget garantijobb?

– Det har gått 12 år. Det är för lång tid.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mögelhaveri efter bara 12 år – misstänker blöt isolering: "Var lite av försökskaniner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig