info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkt isoleringsfusk på kommunala byggen i Örebro: ”Vi ska kontrollera”

När Örebros kommunala fastighetsbolag Futurum kontrollerade tio byggprojekt visade det sig att felaktig rörisolering installerats på samtliga, rapporterar Nerikes Allehanda. Nu utreder bolaget om det handlar om medvetet fusk.

Nyligen fick kommunala Futurum Fastigheter i Örebro tips om att något inte stämde med rörisoleringen på företagets byggprojekt, rapporterar Nerikes Allehanda.
– Man sa att valet av rörisoleringsdimensioner och kvalitet inte stämmer. Vi fick inte vad vi hade beställt. För oss är det här en skandal, säger vd:n Göran Lunander till tidningen.
Efter tipset beslutade Futurum att kontrollera samtliga 30 byggprojekt som fastighetsbolaget beställt sedan början av 2014. När tio fastigheter, däribland skolbyggen, kontrollerats framstod en tydlig och smått nedslående bild.
– Det finns fel i samtliga objekt. Inte på exakt samma sätt i alla objekt, men inget är rätt enligt de handlingar som vi har. Det är tunnare isolering på rören än vad vi har beställt, säger Stefan Selander, byggansvarig på Futurum, till Nerikes Allehanda.

LÄS MER: Byggfusk bakom balkonghaveri

Uppmärksamheten kring ärendet fick kommunens bostadsbolag Öbo att genomföra egna kontroller. Sju hus undersöktes och felaktig rörisolering hittades i samtliga.
För de berörda fastighetsbolagen är konsekvenserna omfattande. Den felaktiga rörisoleringen ger större energiåtgång och högre klimatpåverkan.
– Det handlar om att varje minut, timma och dag som går så kommer vi att ha en högre kostnad och klimatpåverkan. Det här är extremt viktigt för oss. Och än en gång. Pengar läcker ut ur företaget, säger Göran Lunander på Futurum.
Fastighetsbolaget kräver nu att entreprenörerna gör om och gör rätt. Dessutom ska Futurum utreda hur felen kunnat uppstå.
– Vi vet inte om det är slarv, inkompetens eller rent fusk säger Göran Lunander.
Om misstanken om fusk bekräftas utesluter Göran Lunander inte att den felaktiga rörisoleringen blir ett fall för polisen.
– Ja, för om det står 60 millimeter rörisolering och vi får 40 samtidigt som det finns en egenkontroll där det står kvitterat och klart. Hur har det kunnat uppstå? Det är en fråga som väcker allt från nyfikenhet till irritation om man ska utrycka sig milt, säger han till Nerikes Allehanda.

LÄS MER: Inget åtal efter asbestskandalen i Örebro

Futurum och Öbo har inte presenterat några exakta siffror över hur omfattande felen är, mer än att det rör sig om ”många kilometer rör och ledningar”. Och för mindre nogräknade underentreprenörer finns det stora pengar att tjäna på att välja tunnare isolering. Enligt branschorganisationen Isoleringsfirmornas Förening betalar den som väljer isolering på 40 i stället för 60 millimeter omkring 50 kronor mindre per meter.
– Det är bra att det kommer upp till ytan. För det här är något som är relativt vanligt. Det är nog inte helt unikt för Örebro, utan det har hänt på andra håll, säger verksamhetschefen Johan Sjölund till Nerikes Allehanda.
En källa med insyn i branschen säger till tidningen att det utan tvekan rör sig om medvetet fusk. Som ytterst slår mot Örebros invånare.
– Det är ett systematiskt fusk. Det är inget snack om det. Här är de nya turerna om svinnet som drabbar skattebetalarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkt isoleringsfusk på kommunala byggen i Örebro: ”Vi ska kontrollera”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig