info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggfusk orsak till balkonghaveri

Monteringen var inte fackmannamässigt gjord. Därför rasade tre balkonger. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut lämnade nyligen över sin rapport till fastighetsägaren.

Tidigt på julaftons morgon rasade tre balkonger ned med ett brak i Kortedala i Göteborg. Ingen människa kom till skada, men balkongerna satt på ett äldreboende som renoverades av Skanska så sent som våren 2010. Fastigheten ägs av GöteborgsLokaler och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) levererade nyligen sin rapport (PDF-dokument, 14,2 MB) om orsaken till balkonghaveriet till dem.

”Tagit upp hål med skärbrännare”

Rapporten visar att konstruktionsritningarna inte hade följts.
SP skriver: ”I stället för att borra hål med stor noggrannhet, som en konstruktion av det här slaget kräver, har man tagit upp hålen med skärbrännare. Detta förfarande har bidragit till att minska säkerhetsfaktorn på balkongerna men det verkligt allvarliga är att man i stället för att använda sig av de föreskrivna M 16 skruvarna har satt dit pinnskruvar av både mindre storlek och lägre materialkvalité och dessutom tagit upp skruvkrafterna över en gängad skruvdel.”
”SP konstaterar krasst att ”eftersom det inte fanns några som helst säkerhetsmarginaler kunde raset ha inträffat när som helst under perioden de använts.”

”Händelsen är fruktansvärd”

– Vi har lämnat över SPs rapport till Skanska och väntar på deras förklaring av över hur detta har kunnat ske. Händelsen är fruktansvärd och jag är tacksam för att ingen människa kom till skada, säger Christer Linstrand, VD GöteborgsLokaler.
Sommaren 2008 upptäcktes att 90 balkonger i bostadsområdedet Haga i Malmö som byggdes av Skanska riskerade att rasa.
De drabbade bostadshusen byggdes åren 2005-2007. Det kommunala bostadsföretaget i Malmö (MKB) utfärdade användningsförbud tills entreprenören Skanska fått provisoriska stöttor på plats.
Senare stod det klart att balkongerna behövde en permanent förstärkning. Kontrollen av samtliga balkonger visade att den långsiktiga hållfastheten inte var tillräcklig.

Skanska granskar alla liknande balkonger

I maj 2009 rasade en balkong i Skellefteå, vilket ledde till att en person avled och en person skadades allvarligt. I detta fallet var Skanska inte inblandad och orsaken var snarare dåligt underhåll, men balkongraset i Skellefteå satte fokus på konstruktion och underhåll av balkonger i allmänhet. Röster höjdes för krav på balkonginspektioner.
I det aktuella projektet i Göteborg i våras hade Skanska anlitat en underentreprenör, för montering av balkongerna.
– Underentreprenören har fört oss bakom ljuset. De har, via egenkontrollen, intygat att de har följt monteringsanvisningarna men det är uppenbarligen inte sant, säger Skanskas regionchef Anders Erlandsson till GP.
Som en konsekvens ska Skanska nu granska alla liknande arbeten som underentreprenören har utfört för deras räkning. Det finns fler balkonger: Underentreprenören, ett svenskt företag med många år i branschen, är specialist på just den sortens arbeten.
Länk till SP:s rapport

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggfusk orsak till balkonghaveri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig