info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minns du monstermaskinerna från förr?

Vilka maskiner minns ni? Vi tog en titt i Byggnadsarbetarens arkiv och hittade några häftiga gamla klassiker på fyra hjul från 60- och 70-talen.

1961: I Borlänge byggde man en helt ny järnvägsstation och bangård. Då användes bland annat den här grävmaskinen från klassiska AB Landsverk, tillverkad i Landskrona.

1967: Men … är det inte? Jo, det är dåvarande statsrådet Olof Palme som sitter bakom spakarna på en modell Åkerman, när mässan Maskin-67 i Gyhult utanför Helsingborg invigdes.

Läs också Byggprylarna du glömt: Falkögat, handborren och fotfacket

1967: På samma mässa visades hydraulmaskiner från franska Poclain. Här är den största maskinen i serien. Den vägde 22 ton.

1969: Boliner-Munktell presenterar årets nyhet: Parca-lastarna. Här en BM-Volvo Parca 16. Den är ramstyrd, har stor räckvidd och väger 16,5 ton. Standardskopan tar 3 000 liter.

Läs också Byggkranar från förr – då supermoderna med senaste tekniken

70-tal: H-10 lastmaskin med grusskopa och BM tillsammans med Volvos traktor typ 55 med dumpervagn. ”Kombinationen lastmaskin och dumpervagn är synnerligen användbar vid lastning, transport och lossning av schaktmassor. Dumpervagnen är kardandriven och har en lastkapacitet av cirka 8 ton”, står det i bildtexten.

1970: Den här betongbilen illustrerade i Byggnadsarbetaren hur byggarbetare och nyinflyttade måste visa hänsyn till varandra.

1974: BM Volvo LM 641 med höglyftsaggregat användes på BPA-bygget Bellevue i Västerås, där en idrottsanläggning byggs. Höglyftstrucken kan lyfta 6,2 meter, vilket är relativt lågt jämfört med amerikanska Skytrak 710 som användes samtidigt. Jänkaren lyfte hela 9,2 meter.

Läs också Storbyggen från förr – känner du igen bron?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minns du monstermaskinerna från förr?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig