info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ministern lovar ändra lagen

De blev som Byggnads ombudsmän hade befarat. Fler miste sin ersättning när Försäkringskassan ändrade sina rutiner. Nu ska socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ändra lagen.

Den 1 november lade Försäkringskassan om sina rutiner efter två domar i kammarrätten. De nya reglerna innebar att utbetalningarna till sjukskrivna frystes varje gång myndigheten begärde komplettering av ett läkarintyg.
Flera av Byggnads regioner varnade för att förändringen riskerade att slå mot sjukskrivna medlemmar.
‒ Jag befarar en ökning av medlemmar som mister sjukpenningen nu när man ska strama åt själva hanteringen, sa Robert Nilsson, ombudsman med ansvar för rehabiliteringsfrågor på Byggnads region Skåne.


LÄS MER: Fler kan mista sjukpenning

Ombudsmännens farhågor besannades. De senaste månaderna har flera fall där personer gått miste om sin ersättning uppmärksammats i media. Och nu lovar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att agera.
‒ Försäkringskassan gör det som lagstiftningen och de här domarna säger att de måste göra. Men det verktyget har ju jag, att kunna komma tillbaks med ett förslag om förändrad lagstiftning som ger Försäkringskassan ett verktyg att bedöma enligt de gamla handläggningsrutinerna, säger hon i SVT:s Agenda.
På en direkt fråga om hon kommer att ändra lagen svarar Strandhäll:
– Ja, det ska jag göra. Och vi kommer att komma tillbaks bara inom de närmsta veckorna som ger Försäkringskassan det lagstödet.

Vill du läsa mer om försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ministern lovar ändra lagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig