info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler kan mista sjukpenning

Den 1 november trädde nya, tuffare, regler för sjukpenningen i kraft. Nu varnar försäkringsansvariga ute i regionerna för att sjukskrivna medlemmar riskerar att drabbas hårt.

Sedan den 1 november tillämpar Försäkringskassan nya rutiner för handläggningen av sjukpenning. I fortsättningen kommer utbetalningar att stoppas ut under tiden som kassan utreder rätten till ersättning. Förändringen kommer efter två domar i kammarrätten och för en sjukskriven kan det innebära att ersättningen dras in om Försäkringskassan begär att ett läkarintyg ska kompletteras.
‒ Ett nytt intyg innebär att vi måste göra en ny prövning, vi har inte rätt att fortsätta utbetalningarna utan att fatta ett nytt beslut. Kraven som sådana är desamma, men det förstärker vikten av att läkarintygen är bra från början. Det är bäst för alla om vi kan fatta beslut direkt, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.

Fler kan mista sjukpenning

Nu varnar försäkrings- och rehabansvariga på Byggnads regioner för att regeländringen kan slå hårt mot sjukskrivna medlemmar.
‒ Jag befarar en ökning av medlemmar som mister sjukpenningen nu när man ska strama åt själva hanteringen, säger Robert Nilsson, ombudsman med ansvar för rehabiliteringsfrågor på Byggnads region Skåne.
‒ Det blir ännu värre från den 1 november när Försäkringskassan ytterligare skruvar åt regelverket, instämmer Lars-Göran Johansson, försäkringshandläggare på Byggnads Väst.

LÄS MER:
Arbetsskadade Gunnar gjorde allt rätt

Försäkringskassan besvarar kritiken

”Rättsosäkerheten drabbar hårt”

Långtidssjukskrivna medlemmar drabbas redan i dag hårt av kombinationen komplicerat regelverk, bristande information från Försäkringskassan och läkarintyg som inte bedöms hålla måttet.
180 dagar är en särskilt kritisk gräns i sjukförsäkringen. Efter det prövas arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden och om Försäkringskassan då gör bedömningen att någon kan klara av ett annat jobb än det personen är sjukskriven från riskerar sjukpenningen att dras in.
Varje månad tar Robert Nilsson emot fem till tio samtal av medlemmar som mist sin ersättning efter just 180 dagar.
‒ En vecka eller en månad efter att pengarna slutat komma, ungefär när det går åt skogen, då ringer man facket, säger han.

”Stort ansvar på individen”

Skillnaden mellan läkares bedömning av sjukdom och Försäkringskassans bedömning av arbetsförmåga, där läkare ofta fokuserar på det första och Försäkringskassan på det andra, ställer till det för många.
‒ När jag pratar med de stora företagen förstår inte de heller systemet, säger Robert Nilsson. Och företagen har ändå avlönade HR-tjänster, hur ska då individer förstå det? Många läkare förstår det inte heller. Ska man då lägga så stort ansvar på individen som Försäkringskassan gör?
Bilden är densamma hos Byggnads Väst.
‒ Vi ser en ökning av medlemmar som blir nekade efter 180 dagar och får ganska många samtal om det här, säger Lars-Göran Johansson.
‒ Medlemmarna har en sjukskrivning från läkare och förstår inte varför de inte får sjukpenning.

Riskerar att bli värre

Sören Orrstenius, rehabiliteringsombudsman på Byggnads Öst, spår att en redan besvärlig situation kommer att bli värre med den nya regeländringen.
‒ Risken är att sjukpenningen dras in redan från dag 15 för att man inte har ett komplett läkarintyg. Och det är faktiskt väldigt sällan ett intyg är komplett i Försäkringskassans ögon, säger han.
Försäkringskassan menar dock att den fackliga oron är ogrundad.
‒ Det här har ju ingenting med rätten till ersättning att göra så jag har lite svårt att förstå den synpunkten, säger Eva Nordqvist. Jag hoppas verkligen inte att det ska bli så och tycker inte att det borde bli så. Våra handläggare kommer också att ha personlig kontakt med de som har varit sjukskrivna en längre period och förklara detta.

Det innebär regeländringen:
• Om Försäkringskassan begär komplettering av ett sjukintyg eller annat underlag kommer sjukpenning inte att betalas ut förrän kompletteringarna är gjorda.
• ”Ändringen innebär att vi måste ha kompletta underlag för den period man söker sjukpenning för. Vi kan därför inte längre betala ut ersättning under tiden vi utreder rätten till sjukpenning”, skriver Försäkringskassan i sin information till sjukvården.
• De nya reglerna är en konsekvens av två domar i kammarrätten.
• Om det bedöms som sannolikt att någon har rätt till fortsatt ersättning kan Försäkringskassan fatta ett tillfälligt beslut om att fortsätta betala ut sjukpenning fram tills dess att ett slutligt beslut fattas.Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget” så får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler kan mista sjukpenning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig