info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamPC 21-22

Miljonblåsningen – fick taket sönderslaget

Allt gick fel när BRF Skruven skulle byta tak. Det hela resulterade i en stämning, ett tak som utsattes för skadegörelse och en polisanmälan.

Förra året var det dags för BRF Skruven på Södermalm i Stockholm att kolla statusen på taket. De upptäckte då att det läckte in på vinden och började sondera terrängen efter takläggare.

– Vi tog in offerter från några olika firmor. Vi valde BM Trygg Tak AB. Det finns många otydligheter i avtalet med dem har vi förstått senare. Men sånt är inte så lätt att förstå som lekman, säger Jesper Strömqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen.
BRF Skruven betalade ungefär hälften av totalkostnaden på 1,8 miljoner i förväg. Det skulle täcka rivning, personal, material och byggnadsställningar.

Läs också Här riskerar takläggarna livet – flyr in i skogen

Och ställningarna kom snart på plats. Men sedan hände ingenting. Det gick två månader utan att några takläggare syntes till.

– Man utgår ju ifrån att det ska börja byggas, man står ju inte och spanar varje dag. Men till slut började vi jaga dem.

Vad sa de då?

– Att de inte hade råd att betala materialet och inte ställningsbyggarna heller. Till slut började de jobba lite grann, de rev bort taket och pappen och började spika upp ny papp.

Sedan tog det stopp igen. Inget hände.
– När de väl tagit bort taket började den riktiga utpressningssituationen. De begärde mer pengar för att fortsätta, men då sa vi nej.

BRF Skruven vände sig till Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, och fick kontakt med en advokat.
– Han rådde oss att stämma BM innan de gick i konkurs. Så vi lämnade in en stämningsansökan i december 2018 och tog kontakt med BM:s försäkringsbolag.

Bostadsrättsföreningen har sedan försökt få kontakt med BM Trygg Tak AB utan resultat.

– De har gått under jorden. Alla våra kontakter som vi hade i det företaget är försvunna.

Samtidigt som föreningen stämde takfirman var de också tvungna att hitta en ny takläggare, eftersom de stod utan tak. Till slut anlitade de ett företag med kollektivavtal som de uppfattar som pålitligt.
Allt verkade vara frid och fröjd, det nya företaget la ett nytt tak och var i princip klara.
– Först då, när det nya taket var lagt, gick takläggarna upp och upptäckte att någon slagit massor av hål i plåttaket med hammare eller yxa.
Man hittade till slut 47 hål. Skadegörelsen har dokumenterats och polisanmälts.

Vad tänker du om det här?

– Någon har blivit väldigt arg. Frågan är vem? Det verkar inte vara guds bästa barn som var inblandade.

Ni har anlitat två firmor för att fixa hål i taket. Och så fick ni hål igen?
– Ja, men nu är hålen lagade, säger Jesper Strömqvist.

Byggnadsarbetaren har sökt BM Trygg Tak AB för en kommentar utan resultat.
Martin Holmström

Annons
Ejendals 640×240 V21
arrow_forward Senaste nytt