info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljardregn till aktieägarna

Samtidigt som företagen skär ner personalstyrkan spår aktieanalytiker höga utdelningar till aktieägarna i byggföretagen. Totalt förväntas de fyra byggjättarna dela ut 4,6 miljarder kronor.

Den så kallade direktavkastningen är ett mått på hur stor andel av börsvärdet som delas ut till aktieägarna.
NCC ligger högst av de fyra bolagen med en förväntad direktavkastning på 7,23 procent. NCC var en toppavkastare även ifjol och analytikerna räknar alltså med en minst lika hög utdelning i år. Bara tre börsbolag i Sverige har högre direktavkastning jämfört med NCC*. I kronor och ören kommer utdelningarna att kosta NCC 1,1 miljard kronor, om analytikerna får rätt.

Totalt 4,6 miljarder

Peab förväntas ge en direktavkastning på 6,3 procent. Det är också en hög avkastning, om man jämför med övriga bolag på börsen. I kronor och ören kommer detta att kosta Peab cirka 600 miljoner kronor. JM och Skanska ligger även de på en hög nivå, båda förväntas ge en direktavkastning per aktie på cirka 5,5 procent. Detta innebär för Skanskas del, att aktieutdelningarna beräknas kosta bolaget cirka 2,4 miljarder. JM får punga ut med 550 miljoner.
Totalt kommer de fyra byggbolagen att betala ut cirka 4,6 miljarder kronor till aktieägarna.

Allt fler sägs upp

I dag är 11 975 byggnadsarbetare öppet arbetslösa eller inskrivna i någon form av åtgärd, det är en ökning med över 3 000 personer på bara en månad. Den totala arbetslösheten, alltså öppet arbetslösa och personer i program med aktivitetsstöd, uppgår nu till 11,5 procent av medlemsantalet i Byggnads a-kassa.

*Källa: Svd, Avanza/Placera.nu-Factset

Aktieanalytikernas prognos:

 • NCC delar ut 1,1 miljarder.
  7,2 procent per aktie.
 • Peab delar ut 600 miljoner.
  6,3 procent per aktie.
 • JM delar ut 550 miljoner.
  5,6 procent per aktie.
 • Skanska delar ut 2,4 miljarder.
  5,4 procent per aktie.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljardregn till aktieägarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig