info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer fiffel och sämre ROT - då ökar konkurserna

Konjunkturläget i byggbranschen är ovanligt starkt. Trots det ökar antalet konkurser. Sveriges Byggindustrier (BI) menar i en rapport att orsaken är det försämrade ROT-avdraget.

Under 2016 ökade konkurserna bland företag i byggsektorn med två procent. Antalet konkurser har även fortsatt att öka i år. Under årets fem första månader har 467 bolag inom byggindustrin kastat in handduken.
– Detta är första gången vi ser att byggkonkurserna ökar trots ett starkt konjunkturläge för branschen och det är framför allt försämringen av ROT-avdraget som är orsaken till detta, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.
I BI:s rapport ”Ökad konkursrisk för små byggföretag” slår arbetsgivarorganisationen larm om sämre förutsättningar för små byggföretag i framtiden och att de finns risk för att de kommer hamna i ett ekonomisk tufft läge.
BI skriver i rapporten att Skatteverkets ROT-utbetalningar minskade under 2016 med 43 procent jämfört med 2015. Och under årets första kvartal var nedgången 41 procent jämfört med första kvartalet 2016.

Kritik mot skatteförslag

Enligt BI handlar uppgången av antalet konkurser främst om försämringen av ROT-avdraget, men man ser även ett annat möjligt hot mot småbolagen. Det är främst byggföretag med upp till fyra anställda som går i konkurs och just de bolagen kommer enligt BI få det svårare ekonomiskt om de det så kallade 3:12-reglerna förändras. Något som enligt BI skulle leda till ett högre skattetryck.
– Nya 3:12-förslaget blir förödande för attraktiviteten att driva ett litet byggbolag och riskerar dessutom att leda till ytterligare konkurser i branschen, säger Johan Deremar.

Fiffel och båg bakom konkursuppgång

En annan förklaring till att allt fler små byggbolag går i konkurs kan vara bedrägerier. Enligt UC har bedrägerierna ökat. Ett exempel är momsbedrägerier där bolag startas upp och börjar fakturera, men sedan struntar i att betala moms för att sedan gå i konkurs. Små företag inom branscher där det används mycket kontanter som byggindustrin och hotell och restaurang är mest utsatta. Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC som levererar konkursstatistiken, har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att han ser två möjliga orsaker till konkursuppgången.
– Dels är det ROT-avdragsreglerna som ändrats, dels är det bedrägeriaspekten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer fiffel och sämre ROT - då ökar konkurserna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig