info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskin-toppens kritik mot regeringen: "Inte rätt metod"

Nu går branschorganisationen Maskinentreprenörerna ut och kritiserar regeringens klimatpolitik i en debattartikel: ”Politikerna försvårar för Sverige att uppnå klimatmålen till 2030.”

Foto: Mostphotos/Maskinentreprenörerna

Målet att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 kommer inte nås med regeringens uttalade mål att sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå från 2024.

Det menar Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson som anser att regeringen fokuserar för mycket på elektrifiering:

”Elektrifiering är inte rätt metod för alla typer av maskiner på den korta tid som återstår. Ett ensidigt fokus från den nya regeringen på elektrifieringen riskerar därför att bidra till att Sveriges klimatmål inte nås”, skriver vd:n i en debattartikel i Dagens Industri.

Allt fler maskinentreprenörer tankar miljövänligt bränsle och väljer därmed bort fossil diesel till förmån för förnybart bränsle. Den utvecklingen hotas nu anser organisationen.

Istället bör man fortsätta med reduktionsplikten som enligt Anders Robertsson är en bra metod för att minska utsläppen av koldioxid (reduktionsplikten=lagen som reglerar växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel).

”Ett första steg här och nu är att övergå från fossil diesel till förnybart bränsle i arbetsmaskinerna…Förnybara bränslen kan användas i befintliga maskiner, samtidigt som det sänker utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel”, skriver Anders Robertsson. Även Johan Perander, vd på Neste har skrivit under artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskin-toppens kritik mot regeringen: "Inte rätt metod"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig