info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mångåriga skandalbygget: Byggmissar och skadedjur

Balkonger som är uppenbart felmonterade – och stora problem med skadedjur. Fem år efter att huset skulle stå klart är listan med felaktigheter fortfarande lång. Vi synade huset som kallats skandalbygget sedan 2018.

En uppenbar byggmiss träder fram när man tittar närmare på balkongerna. Och de boende får dras med vägglöss. Foto: Byggnadsarbetaren / Privat

Den 28 februari 2018 var tanken att studenter skulle flytta in i splitternya lägenheter på Nekvägen i Spånga.

Men istället för färdiga bostäder möttes de av en byggarbetsplats. Och mängder av problem.

Läs också Smäll för Prime Living – tvingas betala entreprenör

Brunt vatten i handfaten, återkommande elavbrott, dålig lukt i badrummen, papperstunna väggar, felmonterade balkonger och helt ofärdiga entréer. Lägg därtill rapporter om råttor i trapphus, skadedjur i väggarna – och värst av allt: Ett mord kopplat till husbygget.

Bolaget Prime Living, som byggde husen, hade som affärsidé att skapa bostäder av ”prefabricerade bostadsmoduler som tillverkas på fabrik i Kina” och som sedan skulle ”transporteras och monteras på plats i Sverige.

På det här sättet skulle man kunna bygga snabbt och billigt. Även dåligt, visade det sig med facit i hand.

En uppenbar byggmiss upptäcks när man tittar närmare på balkongerna. Foto: Byggnadsarbetaren.

När Studentbostäder i Norden tog över skandalbygget 2020 lovade de att få ordning på bostäderna. Men nu, tre år senare, är det fortfarande en hel del som återstår.

En boende, som vill vara anonym, flyttade in i huset förra året. Men vill gärna flytta så fort det bara går.

– Ja, jag söker på flera olika håll. Jag vet att det går att få tag på betydligt trevligare lägenheter för samma pris.

Varför vill du flytta?

– Av många anledningar. Det har varit en jäkla massa skadedjur. När jag flyttade in fick vi direkt papper i postfacket om att det fanns myror. Efter det har det varit flera vändor med vägglöss. Och det känns ju jättekonstigt att det inte finns någon port, vem som helst kan bara gå rakt in i huset, hela vägen fram till ytterdörrarna. Jag kan fortsätta med exempel men blir bara på dåligt humör av att tänka på det.

Jonas Hallström, tillförordnad projektchef, Studentbostäder i Norden.

Jonas Hallström är tillförordnad projektchef på Studentbostäder i Norden. Han håller med om att husen långt ifrån har varit hundraprocentiga men säger att bolaget på punkt efter punkt rättar till felen.

– Vi har till exempel bytt tak och många fönster, fixat armatur och ventilation. Man kan säga att vi har jobbat inifrån lägenheterna, som är jättefina nu, och utåt. Fasadarbetena är det vi prioriterar nu – och det ska vara klart i november.

Det känns som det återstår en del?

– Det var betydligt mer bekymmer än vad vi hade räknat med när vi tog över. Om vi hade byggt de här husen från start hade vi gjort annorlunda, men det finns ingen säkerhetsrisk att bo där. Vi betar av allt eftersom och till exempel balkonger är det något vi får titta på senare. Det är en fastighet som kommer behöva lite extra kärlek ett tag till innan vi känner oss nöjda.

Ibland när man ser alla byggjobbare börja på morgnarna hoppas man de ska komma hit, men de går bara till den andra arbetsplatsen i huset bredvid

Enligt flera av de boende vi talar med tycks dock den stora kärleken läggas på det nya kvarteret precis intill, också ägt av Studentbostäder i Norden, där det byggs 1043 lägenheter. 500 studenter har redan flyttat in och övriga lägenheter ska stå klara för inflytt i februari 2024.

– Ibland när man ser alla byggjobbare börja på morgnarna hoppas man de ska komma hit, men de går bara till den andra arbetsplatsen i huset bredvid. Vi känner några som bor där och det är enorm skillnad i standard, otroligt mycket fräschare och bättre, säger en boende vi pratar med.

Jonas Hallström igen:

– Här har vi varit med från scratch och jag tror de boende där är supernöjda. Sedan vill vi ju självklart att hela området ska bli bra, men det jobbar vi med.

Hur många är det som nu jobbar med huset på Nekvägen som har problem?

– De brukar vara mellan fyra till sex personer när de är på plats.

På plats denna dag möter vi dock inte en enda byggarbetare, däremot en kvinna som bott på adressen sedan i våras. Hon berättar att hennes lägenhet saneras på skadedjur för tredje gången.

– Man kan nästan höra hur det kryper i väggarna. Lössen försvinner inte, jag skickar nya anmälningar hela tiden, säger hon och visar upp bilder på vägglöss i mobilen.

Vägglöss och skadedjur är ett återkommande problem för de boende. Foto: Privat

Förra veckan tvingades hon slänga ut sin säng.

– Den går inte att sova i längre. Det var djur i hela madrassen.

Enligt henne kunde grannarna tidigare chatta med varandra via en boendeapp. Appen finns kvar, chattfunktionen är inte längre tillgänglig.

– Jag tror den togs bort eftersom det enda vi diskuterade var skadedjur och andra problem med huset, säger hon.

Jonas Hallström tror ändå på en ljusare framtid.

– Tyvärr hör vägglöss till vanligheterna i studentlägenheter. Det har varit ett bekymmer här i Spånga och just vägglöss är något vi ständigt arbetar med. Men som det ser ut nu har vi en produkt vi står för. Lägenheterna är jättefina och framåt sommaren kommer allt vara klart, både i huset och området runt omkring. Då kommer det kännas betydligt bättre för alla boende, säger Jonas Hallström.

Kvinnan som blivit av med sin säng har dock inga planer på att se det färdiga resultatet.

– Nej, så fort jag och min sambo hittar någon annanstans att bo flyttar vi direkt. Det här är ett hemskt ställe.

Vem som helst kan gå in i entré och trapphus till bostadshuset på Nekvägen. Foto: Byggnadsarbetaren

Skandalbygget i Spånga

2016: Stockholm stad ger klartecken till Prime living att bygga 1 100 studentbostäder på Nekvägen i Spånga.

2018: De första studenterna flyttar in. Omgående kommer rapporter om att husen inte är färdigbyggda, råttor i trapphuset och mängder av andra problem.

2019: Ett av de planerade husen är till slut färdigbyggt. Stockholm stad hotar med rivning om inte samtliga bostäder står klara i maj 2021.

2020: Studentbostäder i Norden tar över bostäderna och utlovar bättring.

2022: Bolaget byggstartar 1043 nya studentlägenheter i grannkvarteret. Området får namnet ”Campus Star” och ska stå klart under 2024.

2023: Fortsatta problem med Prime Livings ursprungliga bostäder på Nekvägen 27 och 29. Bättring utlovas återigen av Studentbostäder i Norden. I november 2023 ska fasaderna och entrédörrarna vara på plats.

2024. Hela området ska ha fixats till och vara färdigbyggt till sommaren.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mångåriga skandalbygget: Byggmissar och skadedjur

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig