info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Många nederlag för framtidens byggnadsarbetare"

Det har varit ett mörkt år för de unga i byggbranschen. Och problemen med distansundervisning, färre praktikplatser och uppsagda lärlingar fortsätter.

– Det är en osäkerhet redan från början att vara lärling. Har du även en möjlighet som arbetsgivare att säga upp lärlingar så bidrar inte det till ökad trygghet, säger Paulina Johansson. Foto: Kristian Borg, Mostphotos

Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen, larmade igår i en TT-artikel om hur permitteringsreglerna riskerar att låsa unga byggnadsarbetare ute från arbetsmarknaden.

Enligt Tillväxtverket måste ett företag göra allt det kan för att sänka kostnaderna innan det statliga permitteringsstödet kan användas och betalas ut. I kostnadssänkningen ingår att göra sig av med lärlingar och praktikanter.

– Byggbranschens lärlingssystem, som har mångåriga anor, är en del av en byggnadsarbetares karriärstart och inte jämförbart med en lärling eller praktikant i bredare benämning, sa Mats Åkerlind och vädjade om hjälp hos regeringen.

Paulina Johansson, ungdomsansvarig på Byggnads Gävledala, ser hur problemet konkret drabbar unga byggare.

– Det är en osäkerhet redan från början att vara lärling. Har du även en möjlighet som arbetsgivare att säga upp lärlingar så bidrar inte det till ökad trygghet, säger hon.

Paulina Johansson berättar att skolor i regionen har haft svårt att hitta praktikplatser åt byggeleverna, vilket gör att många tappar det första steget in på arbetsmarknaden.

– Dessutom får eleverna utbildning på distans på grund av covid-19. Det är väldigt många nederlag för framtidens byggnadsarbetare just nu, säger hon.

Vad kan man göra som elev?

– Det är svårt att säga. Man vill ju råda dem att ha is i magen. Men samtidigt: När är pandemin slut? Det finns inga riktiga svar.

Paulina Johansson tror att det trots de tuffa tiderna går att komma in i branschen, bland annat genom att ringa runt till företag och visa framfötterna.

– Visar man att man är pigg och framåt och vill ut, så kan det i alla fall öka chanserna till en praktikplats eller lärlingsplats, säger hon och påpekar att hon är hoppfull inför framtiden och tror att vaccineringen kan göra jobblivet enklare för de unga.

– Det har gått bra för branschen trots pandemin, men det är för lärlingarna som man håller en extra tumme att det ska släppa lite tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Många nederlag för framtidens byggnadsarbetare"