info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många byggjobbare saknar covid-vaccin: "Situationen väldigt allvarlig"

Arbetare i flera byggyrken hör till dem som i minst utsträckning fullvaccinerat sig mot covid-19. Det visar en ny rapport från region Stockholm.

Ställningsbyggare är en av de grupper som har lägst vaccinationsgrad mot covid. Foto: Mostphotos

Många byggnadsarbetare saknar skydd mot covid-19. Det visar en studie gjord av Arbets- och miljömedicin i Stockholm. Den omfattar folkbokförda personer i länet. Personer som fått två vaccinationssprutor räknas som fullvaccinerade.

I studien går man speciellt in på några grupper med låg vaccinationsgrad mot covid-19. Bygg är en av dem. Där finns 52 645 män och 7 962 kvinnor.

I gruppen var 67 procent av männen och 70 procent av kvinnorna fullvaccinerade. Bland alla arbetaryrken var 60-80 procent av männen fullvaccinerade, samt något fler bland kvinnorna.

Men det finns också stora, inbördes skillnader bland byggnadsarbetarna. Lägst vaccinationsgrad har de som är födda utanför Norden. Exempelvis var 64 procent av samtliga snickare fullvaccinerade. Bland de utomnordiska snickarna var täckningsgraden endast 31 procent.

Också ställt mot löner var det stora variationer. Generellt var de som tjänade mest bland byggnadsarbetarna i högre grad vaccinerade.

Gå med Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget 

Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström är förvånad över att så få vaccinerat sig mot en så farlig sjukdom och han har funderat över orsaken.

– Antingen kan det bero på tidsbrist, att man inte har tid eller inte får ledigt för att gå från jobbet och vaccinera sig. Det kanske också är så att man inte tänker att det är så smittsamt om man till exempel jobbar mycket ute.

Maria Albin, överläkare vid centrum för Arbets- och miljömedicin, som står bakom rapporten, är bekymrad.

– Jag trodde inte det fanns så stora skillnader i vaccinationsgrad på arbetsmarknaden och situationen bland byggnadsarbetarna är väldigt allvarlig. Det behövs insatser för att fler ska vaccinera sig och där tror jag att arbetsmarknadens parter och företagshälsan kan spela en viktig roll, säger hon.

Rappporten omfattar perioden 2020–2022. Den visar vaccinationer som gjorts i region Stockholm.

– Det innebär att vi inte kan se om till exempel byggnadsarbetare tagit sprutor på annan ort än där de är folkbokförda. Men vi tror inte det påverkar resultaten i stort, säger Maria Albin.

Fakta i rapporten: Tjänstemän mest vaccinerade
  • Vaccinationsgraden skiljer sig i hög grad åt mellan olika yrken både inom bygg och mellan olika branscher. Träarbetare, snickare, tillhörde de tio största grupperna med låg vaccinationsgrad. Några andra var buss-och spårvagnsförare, städare, med flera.
  • Ställningsbyggare hade totalt en vaccinationsgrad på 47 procent, takmontörer 52 procent och murare 52 procent då det gällde männen.
  • Bland tjänstemännen har 80-90 procent av männen fått sina sprutor, medan 60-80 procent bland dem som är födda utanför Norden fått dem.
  • Bland alla arbetaryrken var  motsvarande siffra 60-80 procent och 30-70 procent bland män födda utanför Norden. Siffrorna är liknande bland kvinnor.

Källa: Rapporten från Arbets- och miljömedicin i Stockholm.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många byggjobbare saknar covid-vaccin: "Situationen väldigt allvarlig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig