info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lusläs ditt Afa-besked

Afa är inte den lilla människans försäkringsbolag, vilket man lätt kan tro med tanke på ägarbilden. I dag fungerar Afa som vilket försäkringsbolag som helst.

Afa är ett försäkringsbolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Bolaget grundades 1962 när parterna kom överens om att privatanställda arbetare skulle få extra försäkringar, bland annat vid arbetsskada, utöver det allmänna försäkringsskyddet från Försäkringskassan.

I flera uppmärksammande fall har byggnadsarbetare, som är eller var medlemmar i Byggnads, hamnat i rättstvister där det delvis löntagarägda Afa, och därmed Byggnads, var motpart.

Ofta handlar tvisterna om sättet att beräkna lönen som ska ligga till grund för ersättningen.

Afas trygghetsförsäkring ska ersätta den inkomst som överstiger 7,5 basbelopp, cirka 330 000 kronor per år, vilket är den maxgräns som den allmänna försäkringen täcker i form av livränta.

Men många byggnadsarbetare tjänar mer än så, särskilt om traktamenten och andra skattepliktiga ersättningar räknas med. Här blir det ofta diskussioner och då gäller det att ha koll på sina papper och en rejäl portion kampanda. Byggbranschen har ett komplicerat lönesystem och andra ersättningar utöver lönen, till exempel skattepliktiga traktamenten, gör att det lätt kan bli fel.

Som enskild byggnadsarbetare bör man vara påläst, ha koll på sina papper och inte alltid ta Afas beräkningar för givna. Det, om något, blir tydligt i fallet med byggnadsarbetaren Leif Kåvestad. I flera år kämpade han för rätt ersättning.

Även om Afa till hälften ägs av LO så är det lika mycket arbetsgivarnas försäkringsbolag.

Den som råkat ut för en arbetsskada behöver få hjälp av Byggnads försäkringshandläggare. Alla orkar inte driva en ensam kamp vid köksbordet för att få rätt mot försäkringsjätten Afa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lusläs ditt Afa-besked

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig