info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO ställer krav på pensionsuppgörelsen

LO stödjer pensionsöverenskommelsen sedan tidigare, men ställer nu krav för att ge fortsatt stöd.

För att stödja en höjning av åldersgränserna vill LO se stärkta åtgärder kring arbetsmiljö och trygghetssystem. Foto: Colourbox

Höjningen av åldersgränsen för allmän pension är den mest omdiskuterade punkten i nya pensionsöverenskommelsen. En annan del gäller hur länge du ska kunna jobba. Idag har du rätt att vara kvar på jobbet till 67 års ålder, enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Enligt det nya förslaget höjs åldern för LAS till 68 års ålder år 2020 och till 69 års ålder år 2023.

LO menar nu att det krävs mer konkreta åtgärder från Pensionsgruppen för att man ska fortsätta ge sitt stöd till överenskommelsen, särskilt när det gäller en förändring av LAS. Dels vill LO se förslag för att förbättra arbetslivets villkor, dels förslag om att utöka åldersgränserna i a-kassa, sjukförsäkring och övriga offentliga trygghetssystem.

Läs också Höjning av pensionsåldern väcker stora protester

”Om LO fortsatt ska kunna tillstyrka förslaget om en höjning av alla de pensionsrelaterade åldersgränserna, krävs mer kraftfulla insatser på detta område”, skriver organisationen i ett remissvar till justitiedepartementet.

LO menar att man inte automatiskt orkar arbeta längre, bara för att det blir möjligt enligt LAS.

”Enbart höjda åldersgränser kommer inte göra det möjligt för LO-grupperna att orka arbeta längre. Det är inte främst 67-årsgränsen i LAS som hindrar dem från att arbeta ihop en bra pension. Det som behövs är istället bättre fysiska och psykiska arbetsmiljöförhållanden, fler heltidsanställningar, färre visstidsanställningar och bättre möjligheter till omställning”, skriver LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, Renée Andersson och Sofie Rehnström i remissvaret.

Enligt pensionsförslaget, som ännu inte har klubbats slutgiltigt, höjs år 2020 den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från dagens 61 år till 62 år. År 2023 blir den lägsta åldern för allmän pension 63 år. År 2026 blir den 64 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO ställer krav på pensionsuppgörelsen