info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ljus framtid för byggjobbare

Är du plåtslagare, murare eller glasarbetare? Då kommer du ha lätt att hitta nya jobb framöver. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för de kommande åren.

Trots att husbyggandet mattas av under de närmaste åren behöver företagen anställa mängder med byggjobbare. Anläggningsarbeten och satsningar på infrastruktur går fortfarande bra och de kräver erfarna och kunniga hantverkare. Dessutom kommer det att ske stora pensionsavgångar fram till 2015, generationsväxlingen är i full gång.
Men alla yrken är inte lika heta. Tord Strannefors som är prognoschef på Arbetsförmedlingen tycker att det är dags att gymnasieungdomar får upp ögonen för andra inriktningar än snickeri.
– Väldigt många vill jobba med trä och det lider branschen av. Vi skulle vilja se att fler utbildar sig till plåtslagare och plattsättare.

Behåll intresset

Det viktigaste under de kommande åren är att se till att intresset för jobb och utbildning inom bygg fortsätter vara stort även om branschen går in en svacka, säger han. Skräckscenariot är att det blir som under 1990-talet när ungdomarna ratade gymnasiets byggprogram. Men Tord Strannefors ser ljust på framtiden för dagens byggjobbare.
– Det finns ett stort uppdämt behov. Vi har byggt för lite i Sverige i många år och gör det fortfarande.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ljus framtid för byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig