info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Långt straff efter byggöverfall: ”Besinningslöst våld”

I december förra året överföll en byggnadsarbetare under arbetstid en kvinna intill den egna byggarbetsplatsen. Nu har tingsrätten i Stockholm meddelat dom. Det blev 14 års fängelse.

Efter överfallet på renoveringsprojektet har en 50-årige byggnadsarbetare nu dömts till 14 års fängelse. Foto: Mostphoto

Det var på renovering av ett bostadsområde vid Käppala på Lidingö utanför Stockholm som överfallet inträffade. Fastighetsbolaget John Mattson utför på platsen ett omfattande arbete och byter bland annat stammar i 480 lägenheter.

Det som hände den där dagen i december var att en 26-årig kvinna blev överfallen i en tvättstuga. Och det på en del av bostadsområdet där det för tillfället inte pågick några renoveringar.

Trots att kvinnan träffades av upp till tio slag av en hammare lyckades hon slå sig fri från mannen och fly upp till den egna lägenheten där hon ringde 112.

I polisförhören som följde framkom det att kvinnan vid tidigare besök i tvättstugan blivit bestulen på underkläder. Bland annat trosor och när hon skulle tvätta vid överfallstillfället stod mannen i torkrummet. Efter tre dagar greps byggnadsarbetaren. När polisen fortsatte att utreda den misstänkta mannen hittade man flera hundra olika trosor och behåar i mannens lägenhet. Han försvarade sig med att han fått trosor från tjejer som han träffat men flera boende i området på Käppala kände igen en del av underkläderna

Rättens ordförande chefsrådmannen Erik Lindberg säger i en kommentar:

– Åklagaren har presenterat en grundlig utredning som visar på att byggarbetaren är gärningsmannen. Den fällande domen grundas framför allt på målsägandens tydliga utpekande av byggarbetaren och på det faktum att hennes blod har påträffats på några av hans tillhörigheter.

I domen skriver tingsrätten att motivet till överfallet är något oklart, men att ”en del talar för att byggarbetaren blev påkommen i tvättstugan i samband med att han skulle stjäla damunderkläder”.

Kvinnan skadades svårt av hammarslagen, men överlevde.

– Målsäganden utsattes för ett synnerligen hänsynslöst och besinningslöst våld i nära anslutning till sin bostad. Hennes dödsångest och lidande under förloppet var enormt. Den våldsamma gärningen har ett mycket högt straffvärde och gärningsmannen döms därför till fängelse i 14 år, skriver Erik Lindberg, ett pressmeddelande.

Förutom fängelsestraffet ska mannen utvisas från landet och betala drygt 270 000 kr i skadestånd till målsäganden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Långt straff efter byggöverfall: ”Besinningslöst våld”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig