info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
STOLTA JOBB

Kuskas mätutmaning: Vinkelprecision och finlir vid filtret

Bygget krävde noggrann mätning. Brädorna sågades på längden med en vinkel på 88 grader. Slutresultat: Helt tät tunna. Inga glipor.

Krzysztof Kuskas badtunna är ett nogrannt arbete utan glipor. Ändå vill han inte förhäva sig på stolthetsbarometern. Foto: Privat

På en bottenplatta av betong står Strängnässnickaren Krzysztof Kuskas badtunna, redo att användas. Det är bara en detalj kvar. En hylla där champagneglasen ska stå.

– Hyllan är inte klar än. Det är en viktig detalj, säger Krzysztof.

Till vardags gör han rotjobb och även finsnickerier, till exempel fönster och -dörrar och även möbler.

– Så när min fru önskade sig en badtunna var det ingen stor grej. Det tog tre dagar att få ihop den och jag är nöjd.

Han är särskilt stolt över filtret som rengör vattnet.

– Jag hade saltvattenakvarium förut så jag visste hur det funkar med filtrering.

Han är också nöjd med att han har lyckats fixa så att det varma vattnet i tunnan kan tappas över till familjens pool.

– Det är bara att öppna en kran från tunnan. Barnen kan bada redan i maj eftersom jag kommer att kunna värma vattnet till 24–25 grader.

Precision, impregneringsolja och en begagnad kamin. Nu saknas bara hyllan för champagnen för att frun ska bli helt nöjd. Foto: Privat

Krzysztof sågade brädorna på längden i en viss vinkel med millimeterprecision, en metod som var självklar för honom.

Det är en gammal teknik. Men mitt tips är att fräsa om man vill att det ska gå fortare, då behöver man inte vara så noggrann. Med min teknik är det jätteviktigt att mäta supernoga och räkna ut graderna.

Tunnan står på en betongplatta uppepå tre tryckimpregnerade reglar för att få ett fritt flöde med luft undertill. Bottenplattan är bestruken med impregneringsolja, två gånger. Utsidan av själva tunnan ska han impregnera till sommaren.

Metallbanden runt tunnan är specialbeställda via nätet, de är rostfria och dras åt med bultar. Kaminen är särskilt anpassad för badtunnor och inköpt på Blocket.

Krzysztof har snickrat sedan barnsben och arbetat i yrket i mer än 30 år. Både hans far och farfar var snickare. Hans bror har också valt snickaryrket.

– När jag var 10–12 år sprang jag mellan hyveln och slipmaskinen och hjälpte min pappa och nu är min son tillsammans med mig när jag fixar här hemma.

Krzysztof kom till Sverige och började jobba i byggbranschen för 17 år sedan. Han har varit anställd, men är numera egenföretagare.

– Kommande två månader ska jag göra en totalrenovering av ett 50-talshus hos en granne. Det kommer att bli bra. Jag har bara 500 meter till jobbet.

BADTUNNA / Krzysztof Kuskas
  • Vad & var? Badtunna i Strängnäs.
  • Utmaning: Att mäta och räkna ut grader. Att få det tätt.
  • Bästa tipset: ”Om man vill bli klar snabbt: använd fräs. Jag använde en gammal teknik och sågade brädorna men då måste man vara väldigt noggrann.”
  • Stolthetsbarometer: 5 av 10.  ”Jag är ju en erfaren snickare, därför vill jag inte sätta så höga tal, eftersom yrkespersoner kan detta. Men jag är nöjd med mitt arbete.”
Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kuskas mätutmaning: Vinkelprecision och finlir vid filtret

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig