info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krossad till döds på bygge – nu överklagas domen

Åklagaren överklagar den friande domen efter olyckan i Barkarby där snickaren Armins Lukasenko dog.

Här skedde olyckan. Foto: Polisens förundersökning

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om planerna på att överklaga till hovrätten och nu står det klart att det blir så.

”Jag har överklagat domen”, skriver åklagare Anders Gustafsson i ett mail till Byggnadsarbetaren.

Armins Lukasenko som kom från Lettland för att jobba med bostadshuset Six One i Barkarby utanför Stockholm, vilket Byggnadsarbetaren tidigare berättat om.

I samband med  bygget av ett vädertak 2019 föll han av okänd anledning mellan en balkong och ställning på sjätte våningen. Han föll först två våningar, hamnade på ett ställningsplan, och fortsatte därefter ner mellan ställningen och fastighetens vägg. Han krossade skallen och avled av skadorna.

LÄS MER: Krossad till döds på kritiserat bygge

Det var stora brister i säkerheten på arbetsplatsen som gjorde att olyckan kunde inträffa. Men de två chefer som åtalats friades i Attunda tingsrätt. Rätten ansåg inte att det var bevisat att just de var ansvariga.

Armins Lukasenko trivdes bäst i naturen, har hans syster tidigare berättat för Byggnadsarbetaren. Foto: Privat

Inhyrd eller underentreprenör

– Jag har begärt en del kompletteringar från utredningen innan jag bestämmer mig helt och hållet men det lutar åt att jag överklagar, sa Anders Gustafsson i en tidigare intervju.

Rättsfrågan rör sig om Armins Lukasenko var inhyrd, vilket åklagaren hävdar, eller om hans arbetsgivare var anlitad som självständig underentreprenör. De åtalade cheferna tillhör ett bolag som var ansvarigt för ställningsbyggande och väderskydd. Om Armins var inhyrd kan de åtalade cheferna få ett arbetsmiljöansvar, annars vilar detta på hans egen arbetsgivare.

Tingsrätten ansåg att det fanns omständigheter som talade för att snickaren var inhyrd men att det inte var ställt utom rimligt tvivel.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krossad till döds på bygge – nu överklagas domen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig