info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chefer friade efter snickares död: "Lutar åt att jag överklagar"

Snickaren Armins Lukasenko dog efter att ha fallit på ett bygge i Barkarby utanför Stockholm 2019. Trots stora brister i säkerheten friades de åtalade cheferna i förra veckan. Nu överväger åklagaren att överklaga.

Armins Lukasenko föll från sjunde våningen vid bygget av bostadshuset Six One utanför Stockholm. Hans id-kort hittades, blodigt, vid platsen. Armins syster Ginta har tidigare berättat för Byggnadsarbetaren om hennes sorg. Foto: Polisen/Privat

Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om snickaren Armins Lukasenko som kommit från Lettland för att jobba med bostadshuset Six One i Barkarby utanför Stockholm. I samband med bygget av ett vädertak under en lördag 2019 föll han av okänd anledning mellan en balkong och ställning på sjätte våningen.

Han föll först två våningar, hamnade på ett ställningsplan, och fortsatte därefter ner mellan ställningen och fastighetens vägg. Han krossade skallen och avled av skadorna.

Läs också Så skedde dödsolyckan: ”Tragiskt”

Här skedde olyckan. Foto: Polisens förundersökning

Finns arbetsmiljöbrott

Det är ingen tvekan om att det fanns allvarliga brister på arbetsplatsen som gjorde att olyckan kunde hända. Det fanns inget skydd mot att falla, konstaterar Attunda tingsrätt. Ändå friades de två åtalade cheferna som ansvarade för ställningsbyggande och väderskydd.
– Tingsrätten konstaterar att det finns ett arbetsmiljöbrott men att just de personer jag åtalat inte hade arbetsmiljöansvaret, säger kammaråklagare Anders Gustafsson, som väckt åtalet.

Armins Lukasenko trivdes bäst i naturen, har hans syster tidigare berättat för Byggnadsarbetaren. Foto: Privat

Kan överklaga

Rättsfrågan handlar om  ifall Armins Lukasenko var inhyrd, vilket åklagaren hävdar, eller om hans arbetsgivare var anlitad som självständig underentreprenör. Hade Armins varit inhyrd kunde de båda åtalade cheferna haft ett rättsligt ansvar. Om inte, vilar ansvaret istället på arbetsgivaren.

Tingsrätten ansåg visserligen att det fanns omständigheter som talade för att snickaren var inhyrd men att det inte var ställt utom rimligt tvivel. Därför friades cheferna. Det kan dock bli så att målet får en fortsättning.
– Jag har begärt en del kompletteringar från utredningen innan jag bestämmer mig helt och hållet men det lutar åt att jag överklagar, säger Anders Gustafsson.

Vad är det för kompletteringar du behöver, gäller det anställningsförhållanden?

– Ja, det var det som det föll på i tingsrätten så jag vill se om det går att få fram lite bättre uppgifter.

Läs också Det här är Sämsta bygget 2019

Inget skadestånd

Armins Lukasenkos syster Ginta Lukasenko, som stod sin bror nära, har begärt skadestånd. I och med att domen blev friande föll den begäran i tingsrätten.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chefer friade efter snickares död: "Lutar åt att jag överklagar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig