info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranförarnas kamp för att rädda Leia

Alla försök att få ned den skräckslagna katten Leia från det höga trädet hade misslyckats. Då bestämde sig två kranförare för att lösa problemet.

Kranförarna Magnus Strömberg och Andreas Blomqvist blev lokala kändisar när de plockade ned katten Leia från björkens högsta topp utanför Rockneby i Kalmar. Foto: Privat

I Kalmargruppen på Facebook hade diskussionerna om hur katten skulle tas ned pågått i nästan en vecka.

– Jag såg på Facebook att någon sökte hjälp och jag såg också de dumma förslagen. Några tyckte till exempel att de skulle be arborister såga ned trädet, berättar kranföraren Magnus Strömberg, som är arbetsledare på lyftentreprenören Jinerts Kalmarkontor.

Läs också Största leendet på Norrköpings tak

Då tänkte han att eftersom han har en kranbil som råkade vara på hemmaplan så skulle han åka bort och plocka ner katten.

– Vi har resurserna och kan man hjälpa någon så gör man det, säger Magnus Strömberg.

Andreas Blomqvist och Magnus Strömberg fixade det alla andra misslyckats med.

Kontaktade kollegan

Han ringde sin kollega Andreas Blomqvist och bad honom att köra dit med kranbilen medan han själv hämtade korgen. Det blev Magnus som åkte upp i korgen och Andreas som körde kranen.

– Katten tittade mycket konstigt på mig och undrade väl vad jag gjorde där uppe. Hon gjorde först lite motstånd, men sedan förstod hon nog att vi skulle hjälpa henne och slappnade av helt, säger Magnus Strömberg.

Kattens oroliga ägare Nina Persson stod på marken och tog emot katten Leia som genast sprang hem.

Läs också Hjälten Joakim – räddade livet på jobbarkompis

– Det var såklart väldigt skönt att få ner Leia. Vi hade provat med både stege och en traktorskopa – och hade verkligen tur att killarna kunde komma med kranbilen, säger hon.

Lokala kändisar

Lokaltidningen Barometern skrev om räddningsinsatsen både på sin sajt och i papperstidningen. Även Sveriges Radio P4 rapporterade om kranförarnas hjälpsamma aktion.

De hade redan tidigare väckt lite uppmärksamhet genom att rädda en annan katt som klättrat för högt och blivit sittande uppe i en trädkrona i våras. Dessutom bärgade de ett vikingaskepp som råkat sjunka till botten i Kalmar hamn i somras.

Skeppet tillhör en intresseförening som försökte skramla ihop pengar till en bärgning.

– De hade inga pengar till en sådan operation. Då åkte vi ut och plockade upp båten gratis. Kan vi, så åker vi självklart och hjälper till, säger Magnus Strömberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranförarnas kamp för att rädda Leia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig