info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hjälten Joakim – räddade livet på jobbarkompis

Joakim Aitman är en hjälte. Förutom att han drog fram en arbetskamrat som hamnade under tre tunga väggar som rasade så fixar han det mesta på jobbet. Allt från det mysiga hänget kring grillen till golfturneringar.

Det finns många hjältar ute på byggena i Sverige. Det märkte vi när vi bad er läsare att berätta om kollegorna som gör er dag bättre. En av dem är Joakim Aitman som varit med och räddat livet på en kollega och som även till vardags lyfter hela laget.

Ett av de första tipsen om en riktig guldkollega kom från Mats Linderborg i Västerås. Han skrev:

”Joakim Aitman ser till så att allt, precis allt, funkar utan stress på de byggen han är lagbas över och att alla, även u.e, mår bra. Grillar varje fredag, lättsam mot precis alla, rolig, nära till skratt, lättar upp stämningen på bygget. Fixar hockeymatch bland alla på bygget, golfturnering, middag. En för mig Mr Komplett. Hjälpt mig mycket efter min olycka på Tegnérlunden 4 maj 2015 i Västerås.”

– Det där var en fruktansvärd olycka. Mats hamnade under tre väggar på 1,5–2 ton uppe på sjunde våningen på ett bygge. Han blev klämd där under och hade i princip dött innan vi fick fram honom på något konstigt sätt. Det var väldigt omskakande, berättar Joakim Aitman.

Någon hjälte vill han dock inte kalla sig.

– Nej, det kan jag inte säga. Jag känner mig som en medmänniska, även om jag kanske är Mats hjälte. Fast det var inte bara jag, vi var tre som tog ut honom.

Blev du förvånad över nomineringen?

– Ja, det blev jag faktiskt. Men jag tänkte direkt när ni hörde av er att den kom från Mats. Det kunde jag räkna ut.

Joakim Aitman ligger också bakom många sociala aktiviteter. Varje vinter anordnar han en hockeymatch där han hyr utrustning och hela Rocklundahallen i Västerås.

– Det har blivit som en tradition. Om vi är bra? På en skala ett till tio är vi kanske 1,5. Det är några som har spelat hockey, men de flesta har inte det och det är det som gör saken så rolig. Vi hade med en belgare en gång och han överlevde med nöd och näppe.

De som spelar är ett brokigt gäng som Joakim träffat ute på olika byggen. De samlas också en gång på sommaren för att spela långgolf.

– Alla tycker om det här och ser fram emot det. Det är kul att få träffas och skratta åt och med varandra.

Till sist, vem är din egen hjälte på bygget?

– Jag får nog ge tillbaka den nomineringen till Mats. Han är hjälten som överlevde olyckan. Så måste jag nämna hans fru Elena. Hon är en sann hjälte. De har tre barn tillsammans och hon drar ett tungt lass nu eftersom han har svårt att gå och inte får köra bil.

Tipsa oss!

Har du också en guldkollega på ditt jobb? Berätta för oss om hen! Mejla:

tp@byggarb.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hjälten Joakim – räddade livet på jobbarkompis

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig