info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranbolag storsatsar: ”Ska anställa ett 60-tal”

Kranföretaget Havator satsar nu 600 miljoner kronor för att kunna ta del av rekordbyggandet i norr. Pengarna ska gå till nya maskiner och mer personal. Främst kranförare.

Henrik Modeer, VD Havator AB, säger till Byggnadsarbetare att de kommer behöva många nya kranförare. Foto: Pressbild Havator

Byggandet i Sverige går starkt och det lär inte bli sämre i framtiden. I alla fall inte i den norra delen av landet. Där pågår och planeras det för flera stora industriprojekt och infrastrukturbyggande. Enligt Havator ska det investeras 900 miljarder kronor fram till 2040 i olika projekt. Satsningar som kranbolaget nu alltså vill vara med och ta del av.

– Vi gör den här satsningen för vi ser att det kommer bli ett ökat behov från marknaden framöver av våra tjänster, säger Henrik Modeer, VD Havator AB.

Han berättar att investeringsprogrammet är det mest omfattande i koncernens mer än 60-åriga historia. För att kunna ta fler projekt måste de därför både nyanställa och uppgradera maskinparken.

Vi börjar med nyanställningarna. Hur många nya jobb kan det bli?

– Det handlar om ganska många, vi pratar om en tillväxt på 30 procent. Vi har 200 medarbetare idag så jag skulle säga att vi behöver anställa 50 – 60 personer.

Hur många kommer vara kranförare?

– Vi behöver speciellt kranförare. Jag skulle säga att medparten av de nya som vi behöver är just kranförare. Det handlar om stora rekryteringar.

En duktig kranförare växer inte på träd, hur ska ni få tag i alla?

– Det blir en utmaning och vi jobbar med flera spår. En väg är att utbilda fler via en lärlingsprocess, en annan är att rekrytera kompetenta kranförare. Samtidigt måste vi även marknadsföra oss för blivande kranförare på olika skolor och även mot angränsade branscher där man har en maskinvara men tycker att det skulle vara kul, intressant och spännande att få lära sig att köra våra mobilkranar, säger Henrik Modeer.

Tror du att det kan bli strid mellan kranbolagen på jakt efter kranförare?

– Nej, det tror jag inte. Det löser inte något problem för någon. Det hela handlar ytterst om att få in fler personer som vill bli kranförare.

Maskinparken då? Hur ser investeringarna ut där?

– Det handlar om en lång rad nya maskiner upp till 750 ton. De kunder som vi ska jobba för är bygg, anläggning och industri. De har ett varierande behov i olika delar av projekten. Så vi behöver hela kedjan från mindre kranlastbilar, mobilkranar till de riktigt stora maskinerna som är larvgående.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranbolag storsatsar: ”Ska anställa ett 60-tal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig