info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kraftfull algoritm vill säkra ställningsbranschen

Ska en ny kalkylator öka säkerheten i ställningsbranschen? Det både tror och hoppas två Chalmersstudenter som skapat en komplex algoritm för ställningsföretag.

Chalmersstudenterna Kevin Walian och Viktor Skoglund har startat Scaffcalc. Foto: Pressbild

Det var i samband med studier av hållfastlära på Chalmers i Göteborg som de båda studenterna Kevin Walian och Viktor Skoglund började intressera sig för ställningsbranschen. I samma veva hade några uppmärksammade ställningsras skett i landet och de både undrade hur det kunde vara möjligt.

De studerade branschen närmare och fann snabbt två utstickande brister.

1) Alldeles för många projekt saknar rätt eller riktiga dimensionshandlingar om det överhuvudtaget finns några.

2) Ett stort problem för branschen är att andra yrkesgrupper än ställningsbyggare flyttar på förankringar för att komma åt bättre. Det gör att säkerheten äventyras.

Tillsammans började de skapa en kraftfull och komplex algoritm, en kalkylator som med enkla medel ska hjälpa företagen att beräkna rätt vid byggen av ställningar och väderskyddstak. Man skriver helt enkelt in de olika talen i en app – längd, höjd, fackbredd, lastklass, material och så vidare – och får en rekommendation och dimensionshandling till svar.

– Det är som en typ av Ikea-manual som säger: så här mycket klarar era spiror av, så här hårt ska det förankras, säger Kevin Walian.

Även lokaliseringen för projektet skrivs in och hämtar data från en tabell baserad på väderstatistik från landet. Här finns även värsta scenario-väder med i beräkningen, det vill säga förhållanden som kan inträffa ungefär en gång på femtio år.

Efterfrågan på deras nya kalkylator som de döpt till Scaffcalc är stor, berättar Chalmersstudenten:

– Totalt har vi varit i kontakt med ett 50-tal företag och även Arbetsmiljöverket. Vi har haft det här på test i tre månader och företagen har varit mycket positiva. Nu ska vi snart börja skarpt med lanseringen.

Hur mycket kommer tjänsten att kosta då? Det är inte helt klarlagt när vi talar med Kevin Walian, men det kommer finnas olika pris beroende på vilken lastklass man jobbar med. Att tjänsten behövs är kollegorna övertygade om.

– Vi går så gott som aldrig under byggnadsställningar längre – vi har kalkylerat riskerna.

å med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kraftfull algoritm vill säkra ställningsbranschen