info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konkurserna ökade kraftigt

Konkurserna bland landets byggföretag ökade med 18 procent under 2012 jämfört med året innan. Den svajiga konjunkturen är en av huvudorsakerna.

Mellan januari och december 2012 tvingades 1 143 byggföretag kasta in handduken och ansöka om konkurs. Det är 18 procent fler jämfört med 2011 då 968 företag stängde ner.
– Den huvudsakliga orsaken till nedgången är utan tvivel konjunkturnedgången. Sen måste man titta på olika regioner och politiska beslut också, säger Fredrik Polland, specialist på Upplysningscentralens konkursstatistik.

Stockholm drar ifrån

Den stora procentuella ökningen kommer främst från två regioner: Stockholm och Uppsala. Där har betydligt fler företag begärts i konkurs jämfört med föregående år. I Västra Götaland och Skåne är skillnaderna mindre.
– De som går i konkurs är främst mindre företag, för att vända trenden måste den privata konsumtionen öka. För de stora infrastrukturprojekt som planeras går främst till stora byggbolag, säger Fredrik Polland.

Fler konkurser framöver

2013 är ännu ett oskrivet blad, men med de nedskrivningar i tillväxten som finansminister Anders Borg flaggade för i december ser det ganska mörkt ut. Enligt Fredrik Polland har många företag svårt att få verksamheten lönsam.
– Vaje dag hör man att det är svårt att få tag på byggare så många har fullt upp. Sen kanske det är svårt att få till en vinst i verksamheten, säger han.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konkurserna ökade kraftigt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig