info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konjunkturinstitutet: Arbetskraftsbristen viktigaste skälet till mindre byggande

Över hälften av byggföretagen har brist på arbetskraft. Det är också det främsta hindret för ökat byggande, enligt senaste Konjunkturbarometern.

Trots att många byggföretag har nyanställt är det fler företag än tidigare som upplever att arbetskraftsbrist är det främsta produktionshindret. Hela sex av tio företag säger att bristen på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande, vilket är betydligt fler än normalt. Det rapporterar Konjunkturinstitutet i sin senaste statistik över den ekonomiska utvecklingen.

Bilden bekräftas av industrin. Enligt Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät är det av alla branscher just företag inom bygg och installation som upplevt de största svårigheterna att rekrytera under de senaste sex månaderna.

Svårast är det för plåt- och ventföretagen. Där uppger hela 91 procent av de tillfrågade i rekryteringsenkäten problem vid rekrytering.

– Medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier tvingas tacka nej till projekt för att de saknar rätt arbetskraft. Bristen på kompetenta medarbetare riskerar få långtgående konsekvenser, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konjunkturinstitutet: Arbetskraftsbristen viktigaste skälet till mindre byggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig