info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konjunkturen viker nedåt

En svag konjunktur drar ner byggandet nästa år, framförallt på bostadssidan. Men det blir ingen långvarig nedgång. Redan 2013 kan det vända upp igen.

Det är snabba svängar i byggbranschen, 2011 blev ett riktigt toppår. Bygginvesteringarna ökade med nio procent och antalet sysselsatta i branschen steg till 313 000 personer – den högsta siffran sedan början av 1990-talet. Men i år tar festen slut, enligt Byggindustriernas (BI) prognos. Skuldkrisen i euroområdet drar ner världsekonomin. Den svaga globala tillväxten minskar investeringarna och får hushållen att hålla hårdare i plånboken. Det innebär mindre pengar till byggande, och framförallt på bostadssidan.
– Framförallt kommer flerbostadshusbyggandet att drabbas. Investeringarna i småhus sjunker också men de är redan på så låga nivåer att det inte märks så mycket, säger Johan Deremar som är nationalekonom på BI.

Uppåt under 2013

På andra områden ser det lite ljusare ut. Både lokal- och anläggningsarbeten går bra, mycket beroende på stora satsningar på infrastruktur och sjukhusbyggande. Och det kommer bättre tider. Johan Deremar säger att det finns flera stora projekt planerade framöver. Förhoppningsvis kommer nedgången i år hämtas upp redan under 2013. Han tror inte heller att de minskade investeringarna kommer påverka antalet anställda.
– I genomsnitt kommer det vara oförändrat över de båda åren. Det kanske varieras något över säsongerna men företagen är måna om att behålla sin personal.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konjunkturen viker nedåt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig