info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommission ska rädda byggbranschen: ”Sista chansen”

Stora delar av byggbranschen har gått ihop i den nystartade Byggmarknadskommissionen för att försöka få ordning på krisen i den svenska byggsektorn.

Oseriösa företag som inte följer lagar och regler, kollektivavtal som kringgås genom långa kedjor av underentreprenörer, brister i arbetsmiljön. Ja listan kan göras lång med vilka problem som finns på landets byggarbetsplatser. Och för att vänd utvecklingen lanserar nu Byggföretagen och Byggnads Byggmarknadskommissionen. Parterna är överens om att det krävs en kraftsamling. Andra som är med på tåget är bland annat allmännyttiga och kooperativa företag och de största byggbolagen.

Arbetet i kommissionen ska ske i två steg. Först ska man kartlägga hur det ser ut på den svenska byggarbetsmarknaden och sedan komma med förslag på åtgärder. Tanken är att man då ska vända utvecklingen från krisrubriker till en ”sund, hållbar och attraktiv byggbransch”. Kommissionen är oberoende vilket Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen, tror är bra.

Läs också Så gör du en golvläggare vansinnig – steg för steg

– Vi har självklart själva en uppfattning om hur det ser ut i branschen men vi tror att det kan vara bra med en fristående kommission. De kan tänka lite vid sidan om och se på olika saker med andra ögon. Och det kan vara bra att det inte är olika parter inblandade i arbetet.

Det finns sedan tidigare flera olika samarbeten och projekt i byggbranschen för att komma till rätta med de svårigheter som finns i byggsektorn. Bland annat ” Schyssta byggen och en sund konkurrens” och ”Håll Nollan”. Projekt som Catharina Elmsäter Svärd tycker är bra och som ska fortsätta. Hon ser Byggmarknadskommissionen som ytterligera en nivå i arbetet för att stärka byggbranschen.

– Det som saknas idag och som jag tror Byggmarknadskommissionen kan utföra är att göra en gedigen kartläggning och en analys av branschen för att komplettera det som vi redan lärt oss i de andra projekten. Och jag tror att kommission kommer ha nytta av till exempel arbetet som gjorts inom ramen för ”Sund konkurrens”.

På Byggnads är man glad över att samarbetet nu blir verklighet. Något de försökt få till under lång tid.

– Vi har länge försökt lyfta fram de problem som finns i branschen men det har varit en lång ökenvandring. Nu är det bra att fler ser samma sak, att vi måste göra något, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Läs också Marcus skakande ögonblick: ”Jag blev lite blöt om röven”

Han ser kommissionen som ”den sista striden och chansen” att få bort lönedumpning, arbetare som utnyttjas, farlig arbetsmiljö och kriminalitet från branschen.

Frågan är om det är möjligt?

– Vi måste lyckas och det är just samsynen som är skillnaden mot tidigare. Vi är eniga om hur det ser ut på arbetsplatserna och jag hoppas att kommissionens arbete kan leda till en byggsektor med sund konkurrens och där våra kollektivavtal respekteras, säger Johan Lindholm.

Stefan Attefall, tidigare bostadsminister, kommer att vara ordförande för Byggmarknadskommissionen. Förslag till åtgärder ska läggas fram om senaste två år.

Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommission ska rädda byggbranschen: ”Sista chansen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig