info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollegan dog i krock: "Kör aldrig in bakom en lastbil"

Plötsligt var deras kollega borta. Olyckan chockade arbetskamraterna och ledde till ett uppvaknande gällande säkerheten i bilarna.

Johan Zachrisson förlorade sin kollega. Foto: Privat

Johan Zachrisson är murare, huvudskyddsombud och facklig förtroendeman på Henrik Andersson Byggnads AB, med ett nittiotal yrkesarbetare.

2014 förlorade han och kollegorna sin arbetskamrat i en bilolycka. Kollegan, som var murare och plattsättare, var på väg hem för att ta semester. Olyckan inträffade på E6:an utanför Lund.

– Han hamnade i en kö bakom en lastbil. Det blev ett stopp och en lastbil kom bakifrån och körde in i hans fordon. Han dog, bilen blev totalt hoptryckt, säger Johan Zachrisson.

Alla samlades i chock på företaget efteråt. I dag många år senare finns tankarna fortfarande hos deras döde kamrat och det som hände honom.

– Man påminns också när man kör förbi platsen där han dog och man kör aldrig in bakom en lastbil, säger Johan Zachrisson.

Han konstaterar att ingen bil hade klarat de stora krafterna men olyckan väckte samtidigt en medvetenhet om farorna på vägen.

– Efter olyckan sattes fast inredning in i alla bilarna. Tidigare var det mer hemmabyggen. Och nu på senare tid har vi börjat gå skyddsronder i bilarna via en app vi fått ut. Då ska man kolla brandsläckare, första hjälpen, nödhammare, med mera. Och att hyllor och annat sitter fast.

– Egentligen gör nog de flesta fel varje dag med lasten. Men allt ska vara fastspänt.

Läs mer:

En rullande dödsfälla – så måste säkerheten i hantverkarbilar bli bättre

Kör mycket utan viloregler – nu ska säkerheten studeras

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollegan dog i krock: "Kör aldrig in bakom en lastbil"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig