info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kan bli sympatistrejk: Här är byggjättarna som berörs

Strejk kan bryta ut på byggavtalet den 29 maj. Detta sedan Byggnads lagt ett sympativarsel för att ge stöd åt målarna under deras pågående strejk.

Foto: Mostphotos

För att sätta extra tryckt i förhandlingarna med arbetsgivarna har Målareförbundet frågat andra fackförbund om de kan tänka sig att sympatistrejka.

Sedan tidigare har Elektrikerförbundet och Fastighetsanställdas förbund svarat ja på den förfrågan. Och nu gör alltså Byggnads samma sak.

Läs också EXTRA: Strejkvarsel för rörmokare – här är företagen som berörs

Byggfackets sympativarsel omfattar cirka 150 byggnadsarbetare som går på byggavtalet. Varslet slår mot flera av JM:s byggarbetsplatser. Det kan även bli strejk på byggen där NCC och Serneke är huvudentreprenörer.

Kommer inte Målarna överens med Måleriföretagen så kommer alltså strejken bryta ut den 29 maj.

Här står byggnadsarbetare och målare sida vid sida

Det var vid lunchtid den 12 maj som nästan 400 målare gick ut i strejk. Detta sedan Målareförbundet inte kommit överens med motparten om ett nytt kollektivavtal. Knäckfrågorna enligt målarfacket är att motparten vill ta bort kompetenskravet för att få vara målare och förlänga tiden för provanställning.

– Det är självklart för oss att stå i solidaritet med målarna i den här frågan. Anlitar man en målare ska man kunna vara säker på att det är en skicklig yrkesman- eller kvinna som utför jobbet. Här står byggnadsarbetare och målare sida vid sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Läs också Varslad från byggjobbet? – så gör du nu

Efter att strejken bröt ut har Målarna lagt ytterligare ett varsel. Den strejken bryter ut den 24 maj om inte det inte blivit någon uppgörelse.

Företag/arbetsplatser som omfattas av sympativarslet

  • JM Supply, hela företaget.
  • JM, Strandviolen Järvastaden, stomme, Solna.
  • JM, kv 8 Söderleden, stomme, Järfälla.
  • JM, Sillkajen 2, inredning, Nacka.
  • JM, Igelsta Parkhus, Södertälje.
  • JM, kv 8 Söderleden, inredning, Järfälla.
  • Stoby Måleri, hela företaget.
  • NCC, LTU Campus, Luleå.
  • Serneke, Kronan östra, Luleå.

Uppdatering: Under onsdagen 17 maj meddelade Svenska Målareförbundet att man lyckades nå ett avtal med sin motpart och att Målarnas strejk därmed var slut. Byggnads meddelade då att man drog tillbaka sitt sympativarsel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kan bli sympatistrejk: Här är byggjättarna som berörs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig