info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v24

Kakelperra kör ny podd-säsong – det här är snackisarna just nu

Han är känd som Kakelperra bland kunder, säljare och plattsättare. Nu är mångsysslaren Per Forslund aktuell med ännu en podd-säsong.
– Lyssnarna tycker att vi tar upp viktiga frågor och bra ämnen, säger Per Forslund.

Per Forslund intervjuar plattsättare, säljare och annat branschfolk om aktuella ämnen i sin podd "Kakelperras podcast". Foto: Privat

Tankarna hade funnits där ett tag, men det var när Per Forslund var med i byggvaruhandeln Beijers podcast i augusti förra året som han satte planerna i verket.
– Jag var med i podden och berättade en anekdot från plattsättarbranschen. Jag tyckte att det var jättekul och frågade hur man spelar in en podcast.

Det första avsnittet av Kakelperras podcast sändes i oktober 2019. Sedan dess har tio avsnitt sänts, med varierande ämnen.
– Jag har fått jättebra respons från branschkollegor, säljare och plattsättare. De tycker att den är rolig och intressant att lyssna på och tycker att vi tar upp viktiga frågor och bra ämnen.

Berätta om dig själv. Vem är Kakelperra?

– Jag arbetade först som plattsättare och murare i Västerås, sedan blev jag leverantörsäljare. men jag tröttnade på att resa och när Kakellagret skulle läggas ner tog jag över verksamheten 2008.
– Att jag kallas Kakelperra beror nog på att jag ända sedan jag började som plattsättare har varit nyfiken och velat lära mig mer om produkter och arbetsmetoder. När jag jobbade som säljare lärde jag mig väldigt mycket om byggprodukter, system och konstruktioner. Dessa kunskaper tog jag med mig när jag startade Kakellagret.

Varför ville du starta en podd?

– Jag har en blogg på Kakellagrets hemsida, där jag skriver vägledande och rådgivande inlägg. Jag lyssnade på lite poddar och tänkte att med en podd kan man ju sprida kunskapen till fler och göra något intressant för branschen.

Läs också Kundernas krav – plattsättarnas skräck

– Jag vill skapa intresse för våra produkter men också att knyta ihop leverantörer med hantverkare i branschen för att lyfta frågor som är intressanta i båda lägren.

Vad är det för intressanta frågo
r?
– I ett avsnitt ”Markus och Rickard” bjöd jag in årets plattsättare Markus Ljungström och kakelproducenten Rickard  för att diskutera de nya, stora keramikplattorna i branschen,  som är större än 1×1 meter. Hur hanterar man dessa plattor? Vad finns det för fallgropar?

Vilka avsnitt har blivit mest populära?

– Avsnitt som innehåller gör-det-själv-tips, exempelvis avsnittet ”Silikonfogning, när var och hur” blev väldigt uppskattat. När och var ska man använda silikon diskuteras mycket bland plattsättare. Även avsnittet ”Kakla själv eller inte” var populärt.

Vad snackas det om i plattsättarbranschen just nu?

– Jag träffar ju plattsättare dagligen och det man pratar mycket om är de stora formaten på plattorna. Det ska vi prata om i flera avsnitt i säsong 2, både ur ett hantverkar- och ett leverantörsperspektiv.

Du har sänt tio avsnitt, men det kommer fler. Berätta!

– De nya avsnitten i säsong 2 kommer inom ett par veckor och vi kommer att släppa en till två avsnitt i månaden. Inför säsong 2 har jag strukturerat upp det mer och kommer att ha en återkommande paneldiskussion där vi diskuterar aktuella frågor. Det kommer också att vara mer trendspaning, exempelvis vilka material som är aktuella.

Har du andra intressen förutom kakel?

– Jag har också alltid gillat att uttrycka mig och har hållit på med teater och musik, och skrivit en bok. Jag har också fått två noveller publicerade i tidningen Byggnadsarbetaren.

Här hittar du senaste poddavsnittet. 

Annons
Bluebeam 250×600 v22-26 desktop

Du läser: Kakelperra kör ny podd-säsong – det här är snackisarna just nu