info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Juristen: Svårt att stoppa svartvärdarna

Svartvärdar tjänar stora pengar på illegal uthyrning av lägenheter. Men att stoppa verksamheten är svårt, anser Fastighetsjuristen Paul Lehecka.

Fastighetsjuristen Paul Lehecka anser att det är svårt att slänga ut svartvärdar. "På ett sätt tappar man förtroendet för hela systemet eftersom det ju förutsätter ärlighet", säger han. Foto: SBC/Johan Fyrk

Byggnadsarbetaren berättar hur svartvärdar tjänar stora pengar på att använda lägenheter som migrantboenden. En kvinna som beskrivs i artikeln drar oskattat in 30 000 kronor på en månad på sängplatser i ett av sina boenden.

Paul Lehecka, fastighetsjurist på företaget SBC i Stockholm, säger att han förstår att många dras till den här typen av verksamhet.

– Det är hög beskattning i Sverige och får du 7 000–10 000 rakt ner i fickan varje månad är det enorma pengar. 10 000 rent skulle motsvara en löneförhöjning på runt 20 000, säger han.

Ärenden med otillåten uthyrning, som till att börja med avgörs i Tingsrätten eller Hyresnämnden, är enligt Paul Lehecka väldigt svåra att vinna.

– Värden kanske är skriven på lägenheten fast han inte är där. Den kommer dit och hämtar posten. Någon av byggnadsarbetarna som bor i lägenheten kanske är allierad med värden och beredd att säga att: ”Han bor med oss”. Då är det mer eller mindre omöjligt att vinna, säger Paul Lehecka, som arbetar med flera mål om otillåten uthyrning varje år.

Läs mer: Stockholms svartboenden i närbild – reportern flyttade in

Den som hyr ut svart med ockerpriser riskerar fängelsestraff, återbetalning av hyrorna och att slängas ut från lägenheten. Men Paul Lehecka förklarar att regeln om att en boende ska avhysas endast i ”yttersta undantagsfall” missbrukas av de kriminella.

– Det här starka skyddet är jättebra för folk som är utsatta och ärliga och vill bo i lägenheten. Men det utnyttjas av folk som är oärliga och tjänar pengar.

Så det är svårt att slänga ut svartvärdar?

– Ja, om man väl införstådd i vad man ska säga, hävdar sin version in absurdum och det finns lite bevisning är det svårt. I kombination med att man har vänner som säger att man är i lägenheten är det i princip omöjligt.

Är det frustrerande?

– Ja, på ett sätt tappar man förtroendet för hela systemet eftersom det ju förutsätter ärlighet.

Fotnot: SBC jobbar bland annat med fastighetsförvaltning, ekonomi och juridik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Juristen: Svårt att stoppa svartvärdarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig